Obnova Vápenky v Grygově

Abstract
Cílem bakalářské práce je návrh obnovy a nového využití vápenky u obce Grygov spolu s nejbližším okolím vápenky. Objekt v současné době není památkově chráněn, ale v rámci této práce je k němu dle zadání přistupováno, jako by chráněný byl. Navrženou náplní prostoru je jeho využití jako multifunkční prostor se sezónním provozem pro společenské a kulturní akce s možností celkového či částečného využití přiléhajícího okolí. K obnově objektu je přistupováno pluralisticky. Snaha je tedy zachytit stávající stav, obnovit vybrané konstrukce a prvky, vnést prvky nové pro splnění požadavků plynoucích z norem a vyhlášek. Nové prvky materiálově navazují na technickou podstatu objektu a na stávající materiály. Nové zásahy jsou, pokud možno, navržené jako reversibilní. Navržené úpravy přispívají k obnovení životnosti objektu a naplnění jeho potenciálu jako významného bodu nedaleko města Olomouc.
The aim of this bachelor’s thesis is to design restoration of the Grygov limekiln and to find new use for it and its surroundings. The building is not listed as historical monument, however according to the assignment it is treated as if it was. The project proposes to use the building as a multifunctional object with seasonal service for taking place of social and cultural events with use of the building’s surroundings. The restoration method is pluralistic. The aim is to capture the existing state, restore selected construction and its elements and to bring new objects to fulfil legal requirements. New objects correspond to the technical essence of the building and existing materials. The interventions are designed to be reversible if possible. The proposed interventions help the object to fulfil its potential as important spot near the city of Olomouc.
Description
Citation
VENGLÁŘ, V. Obnova Vápenky v Grygově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Ing. Petr Kacálek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student představil téma svého bakalářského projektu, jímž je obnova vápenky v Grygově. Prezentace projektu byla připravena odpovídajícím způsobem, výklad byl živý a konzistentní. Na doplňující dotazy členů komise týkající se střešní konstrukce a rozporů mezi výkresovou dokumentací a jejím popisem student odpovídal s jistotou. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byla diskutována následující témata: řešení kanalizace a legitimita přepadu, hospodaření s odpadní vodou a překombinovanost v řešení schodiště. Na připomínky uvedené v oponentském posudku stejně jako na dotazy členů komise student reagoval náležitě, projevil odpovídající orientaci v oboru a schopnost argumentovat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO