Technologie bezodtokových čistíren pro malé producenty odpadních vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá hledáním nových možností likvidace odpadních vod. Teoretická část zahrnuje dnes známé postupy pro vypouštění vyčištěných odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních, stejně jako vyvážení odpadní vody po předchozí akumulaci. Dále je v teoretické části shrnuta legislativa České republiky týkající se likvidace odpadních vod. Část měření se zabývá novou potenciální možností, jímkou s předřazenou úpravou vody. Pokud je úprava prováděna na principu přírodní čistírny odpadních vod, lze snížit objem vody evapotranspirací. Proto je cílem práce stanovení reálné evapotranspirace vertikálního filtru, nalezení metodiky návrhu vertikálního filtru pro dosažení optimální evapotranspirace a vhodné technologické uspořádání. Dalším cílem je na základě dlouhodobých záznamů teploty vzduchu dostupných z databáze Českého hydrometeorologického ústavu. Průměrná denní evapotranspirace naměřená na laboratorním modelu dosáhla v září 2021 hodnoty 4,5 mm/den. V březnu 2022 dosáhla téměř 2 mm/den. Rovnice pro stanovení potenciální evapotranspirace aplikované ve výpočtové části práce dosáhly největší shody 67,5 % s evapotranspirací naměřenou na laboratorním modelu, a proto budou dále rozvíjeny s cílem dosažení mnohem vyšší spolehlivosti výpočtu.
The work aims to find new ways to dispose of wastewater. The theoretical part covers the currently known procedures for the discharge of treated wastewater into surface or groundwater, as well as the balancing of wastewater after previous accumulation. Furthermore, the theoretical part summarises the legislation of the Czech Republic concerning wastewater disposal. The measurement part deals with a new potential option, a sump with upstream water treatment. If the treatment is carried out on the principle of natural wastewater treatment, the volume of water can be reduced by evapotranspiration. Therefore, the aim of this work is to determine the realistic evapotranspiration of a vertical filter, to find a design methodology for a vertical filter to achieve optimal evapotranspiration and a suitable technological arrangement. Another objective is to use long-term air temperature records available from the Czech Hydrometeorological Institute database. The average daily evapotranspiration measured on the laboratory model reached a value of 4.5 mm/day in September 2021. In March 2022 it reached almost 2 mm/day. The equations for determining the potential evapotranspiration applied in the calculation part of the work achieved the highest agreement of 67.5% with the evapotranspiration measured on the laboratory model and will therefore be further developed to achieve much higher reliability of the calculation.
Description
Citation
ŠKARPA, P. Technologie bezodtokových čistíren pro malé producenty odpadních vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Michal Kriška, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jitka Malá, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ondřej Zedník - tajemník, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student Pavel Škarpa nejprve komisi představil osnovu své bakalářské práce včetně jejích cílů. Podrobně popsal současný stav poznání včetně problematiky klasifikace vodních děl, evapotranspirace. Následně se zaměřil na popis technologie bezodtokových řešení. V praktické části byla představena metodika měření, závislost naměřených dat a průběh vyhodnocení. Závěrem student uvedl možnosti reálného využití řešené problematiky Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponentky Ing. Miroslavy Pumprlové Němcové: Bude mít na intenzitu evapotranspirace vliv volba mokřadních rostlin? Je pravdivé tvrzení, že problematika evapotranspirace pro vertikální filtry nebyla ještě nikdy zkoumána? Myslíte, že by delší termín měření pomohl zajistit vyšší spolehlivost regresních rovnic? Proč nebylo uvažováno s řazením otevřené nádrže, která by transpiraci, respektive evapotranspiraci, zvyšovala? Student na dotazy oponentky reagoval bez zaváhání a všechny dotazy zodpověděl. Následovaly dotazy členů komise vztažené k bakalářské práci: Ing. Eva Hyánková, Ph.D. Je možné přebytek vody zasakovat? Student objasnil problematiku vsaku, práce ale cílí na bezodtokové řešení. Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. Schéma řešení bylo převzato nebo je to Váš výstup? Nebylo by dobré vyfiltrovat data dle slunečního svitu? Akumulovanou vodu recyklujete na splachování, jak bude systém fungovat v zimě? Kam budete pouštět přebytečnou vodu? Výstup byl řešen ve spolupráci s doc. Kriškou, ale student ho zpracoval sám. Student souhlasil s připomínkou zahrnutí slunečního svitu do metodiky měření. Zamrznutí bylo způsobené vedením potrubí po povrchu, v praxi bývá potrubí uloženo v nezámrzné hloubce. Přebytečná voda bude v zimě vyvážena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO