Denaturace proteinů s využitím různých metod
Denaturace of proteins studied by different methods
Author
Advisor
Krouská, JitkaReferee
Pekař, MiloslavGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
V této bakalářské práci byl studován proces denaturace modelového proteinu s využitím dvou fyzikálně-chemických metod. Jako model byl zvolen hovězí sérový albumin a byla sledována především jeho tepelná denaturace a její ovlivnění pomocí pH. Kromě toho byl také studován vliv kationtového tenzidu DODAC a z něj připravených vezikul. Hlavní část měření probíhala prostřednictvím metody diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC), kterou byla měřena denaturační teplota proteinu při různých hodnotách pH a koncentracích tenzidu. Potvrdilo se, že pH prostředí významně ovlivňuje teplotu denaturace. Při studiu vlivu tenzidu se ukázalo, že přídavek přípravku DODAC nemá na teplotu denaturace vliv, ovšem samotný tenzid je poměrně silným denaturačním činidlem, navzdory tomu má ale přídavek vezikul tohoto tenzidu na protein slabé protektivní účinky. Metoda infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) byla využita pro pozorování úbytku uspořádaných struktur sekundární struktury a nárůstu náhodných struktur při postupném zahřívání proteinu. protein, denaturation, differential scanning calorimetry, infrared spectroscopy, cationic surfactant
Keywords
protein, denaturace, diferenciální skenovací kalorimetrie, infračervená spektroskopie, kationický tenzid, In this bachelor thesis, the process of denaturation of a model protein was studied using two physico-chemical methods. Bovine serum albumin was chosen as a model and its thermal denaturation and its influence by pH were monitored. In addition, the effect of the cationic surfactant DODAC and its vesicles was also studied. The main part of the measurement was performed using the differential scanning calorimetry (DSC), which measured the denaturation temperature of the protein at different pH values and surfactant concentrations. It was confirmed that the pH significantly affects the denaturation temperature. The study of the effect of the surfactant showed that the addition of DODAC did not affect the denaturation temperature, but the surfactant itself turned out to be a relatively strong denaturing agent, despite that the addition of vesicles of this surfactant had weak protective effect on the protein. The Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) was used to observe the decrease of the amount of the elements of secondary structure and the increase of random coil structures during the gradual heating of the protein.Language
čeština (Czech)Study brunch
Chemie pro medicínské aplikaceComposition of Committee
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen)Date of defence
2022-06-20Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. V práci používáte pojmy lyofilní a lyofobní, mohla byste tyto pojmy vysvětlit? doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. Jaká množství vzorku se dávkuje do mikrokalorimetru? Je možné také přidávat vzorek během měření? doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. Byly vzorky DODAC zakalené? Jaké jste měla finální složení katanionických systémů? Jaké bylo zastoupení cholesterolu? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/206977Source
FOJTÍKOVÁ, J. Denaturace proteinů s využitím různých metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.Collections
- 2022 [105]
Citace PRO
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Využití rozptylových technik při studiu denaturace proteinů
Köbölová, KlaudiaTáto bakalárska práca je zameraná na overenie využitia rozptylových techník na štúdium denaturácie proteínov. Teoretická časť je venovaná proteínom a ich vlastnostiam, popisu procesu denaturácie a zoznámenie sa s technikami ... -
Sušení organických materiálů
Fialová, GabrielaTato diplomová práce se zabývá obecnou charakteristikou sušících procesů, včetně druhů vlhkostí a vazeb v materiálu. Blíže popisuje vlastní průběh sušení a vybraná sušící zařízení. Součástí je také kapitola věnovaná ... -
Studium interakcí tenzidové složky přípravku Septonex s vybranými proteiny
Bohunská, MiroslavaStudium interakcí proteinu a tenzidu má velký význam v řadě aplikací, jako je kosmetický, potravinářský či farmaceutický průmysl a mnoho dalších. Vyžadují však další studium vzhledem ke své kompoziční složitosti a omezením ...