Produkce karotenoidů a dalších metabolitů kvasinkami s využitím vybraných potravinářských odpadů.
Production of carotenoids and other metabolites by yeast using selected food wastes.
Author
Advisor
Szotkowski, MartinReferee
Šimanský, SamuelGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kultivace kvasinek s využitím potravinářských odpadních substrátů v laboratorním meřítku. Karotenogenní kvasinky jsou mikroorganismy schopné spotřebovávat odpadní potravinářské substráty a využívat je jako zdroje organických živin pro růst. Ke zkoumané problematice bylo přistupováno z praktického i teoretického hle-diska. V praktické části byly popsány jednotlivé druhy kvasinek, probírané metabolity a typy odpadních substrátů. Mezi hlavní zvolené substráty patřil kuřecí tuk a kuřecí peří. Během této práce byly využity kvasinkové druhy Rhodotorula kratochvilovae (CCY 20-2-26), Rhodosporidium toruloides (CCY 62-2-4), Cystofilobasidium macerans (CCY 10-1-2), Spo-ridiobolus pararoseus (CCY 19-9-6), Rhodotorula mucilaginosa (CCY 20-9-7), Rhodotorula mucilaginosa (CCY 19-4-25) a Sporidiobolus metaroseus (CCY 19-6-20). Dané kmeny vyka-zovaly dobré vlastnosti při produkci sledovaných metabolitů. Pro produkci sledovaných meta-bolitů na odpadních substrátech byly vybrány kmeny s nejlepšími výsledky, a to jsou Rho-dosporidium toruloides (CCY 62-2-4) a Sporidiobolus metaroseus (CCY 19-6-20). This bachelor thesis is focused on the issue of yeast cultivation with the usage of waste sub-strates from the food industry on a laboratory level. Carotenogenic yeasts are microorganisms capable of processing food waste substrates and use them as a source of organic nutrients for growth. This thesis consists of a practical as well as theoretical part. The experimental section focuses on the description of different strains of yeasts, metabolites and types of waste sub-strates. The two main substrates chosen for this research were chicken fat and chicken fe-athers. The yeast types used in this thesis were Rhodotorula kratochvilovae (CCY 20-2-26), Rhodosporidium toruloides (CCY 62-2-4), Cystofilobasidium macerans (CCY 10-1-2), Spo-ridiobolus pararoseus (CCY 19-9-6), Rhodotorula mucilaginosa (CCY 20-9-7), Rhodotorula mucilaginosa (CCY 19-4-25) and Sporidiobolus metaroseus (CCY 19-6-20). These strains reported high production values of the metabolites researched in this thesis. The strains Rho-dosporidium toruloides (CCY 62-2-4) and Sporidiobolus metaroseus (CCY 19-6-20) were chosen for the production of metabolites from waste substrates, for those reported the most promising results.
Keywords
karotenoidy, karotenogenní kvasinky, péřový hydrolyzát, kultivace, kuřecí tuk, mastné kyseli-ny, carotenoids, carotenogenic yeasts, feather hydrolyzate, cultivation, chicken fat, fatty acidsLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Chemie pro medicínské aplikaceComposition of Committee
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen)Date of defence
2022-06-20Process of defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. Jak jste stanovovali poměr uhlík dusík na různých odpadních substrátech? doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. Jaký byl postup hydrolýzy peří? Měřili jste pH v mediu? Odstraňovali jste peří z hydrolyzátu? Student odpověděl na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi student prokázal výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/206985Source
CHUJANOV, O. Produkce karotenoidů a dalších metabolitů kvasinkami s využitím vybraných potravinářských odpadů. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.Collections
- 2022 [105]