Hydrogelové fantomy v ultrazvukové diagnostice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zajímá o hydrogelové fantomy vyrobené z želatiny, agaru a agarosy. Byl zkoumán vliv potravinové fólie na základní vlastnosti gelových matric jako je vysychání a plesnivění. Tyto vlastnosti byly zkoumány vizuálně a gravimetricky. Byl proměřen ultrazvukový parametr, rychlost připravených gelových matric, pomocí ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením v závislosti na koncentraci. V práci navazuji na již provedenou bakalářskou práci [1], kde byly gelové matrice proměřeny v prostředí vzduchu a vody. Mé gelové matrice jsou dávkovány do cely přístroje v tekutém stavu. V závislosti na použitém materiálu a způsobu použití potravinové fólie bylo zjištěno, že gelové matrice připravené pro vizuální a gravimetrické hodnocení z agaru o koncentraci 3 % a 5 % bez fólie a s fólií na dně mají delší trvanlivost než ostatní vzorky se stejným využitím fólie. Gelové matrice všech tří látek a všech koncentrací přikryté potravinovou fólií jsou schopny vydržet až 20 dní bez masivního vysušení a vytvoření plísně. Z výsledků měření relativní ultrazvukové rychlosti vyrobených hydrogelů bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací roste rychlost šíření ultrazvuku u všech proměřených látek.
This Bachelor thesis is interested in hydrogel phantoms made from gelatin, agar and agarosa. The effect of food foil on the essential properties of gel matrixes such as drying and moulding has been investigated. These properties were investigated visually and gravimetrically. The speed of prepared gel matrixes was measured using high resolution ultrasonic spectroscopy depending on concentration. In the work, I follow up on the already performed Bachelor thesis [1], where gel matrices were measured in the environment of air and water. My gel matrices are dispensed to the machine's cell in a liquid state. Depending on the material used and the method of use of the food foil, gel matrixes prepared for visual and gravimetric evaluation from agar with a concentration of 3 % and 5 % without foil and with foil on the bottom were found to have a longer shelf life than other samples with the same use of foil. Gel matrixes of all three substances and all concentrations covered with food foil are able to last up to 20 days without massive drying and mould formation. The result of measuring the relative ultrasonic velocity of the hydrogels produced was found to increase the rate of spread of ultrasound for all measured substances as the concentration increased.
Description
Citation
CHOVANCOVÁ, A. Hydrogelové fantomy v ultrazvukové diagnostice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své bakalářské práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k bakalářské práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky bakalářské práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její bakalářskou práci celkově jako velmi dobrou. Márová: Jak souvisí odpařování s vlhkostí? K čemu měla být fólie na vzorcích? Vala: Mají hydrogely stejné vlastnosti jako lidské orgány?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO