2022

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 6
  • Item
    Do vody, do naha!
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Belopotocký, Maroš; Kristek, Jan; Zaiček, Martin
    Diplomová práca vychádza z fenoménu opustených slovenských kúpeľných objektov, ktorých prevažujúcou charakteristikou je v súčasnosti chátranie a rozpad. Projekt sa zaoberá komplexom Turzovských kúpeľov pri meste Gelnica — konkrétne objektom kúpeľného domu Pionier (1889), najzachovalejšou stavbou celého areálu, a objektom kúpeľného domu Praha (1889), ktorý je naopak ruinou. Návrh pracuje s rozpadom v rôznych fázach ako s legitímnou výpoveďou o spoločenskej situácii, histórií a rekontextualizuje chápanie toho, čo kúpele znamenali a znamenajú. Cieľom projektu je vytvoriť koncepciu kúpeľov reflektujúcu atmosféru, históriu a komunitný potenciál miesta.
  • Item
    KOMUNITNÍ CENTRUM VOLNÉHO ČASU
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Baršová, Monika; Urbášková, Hana; Volnohradský,, Radan
    Diplomová práce se zabývá architektonickým návrhem Komunitního centra pro trávení volného času v původní zahrádkářské kolonii nacházející se v lokalitě Brno-Jundrov. Centrum je řešeno jako víceúčelové a snaží se v sobě propojovat prostory pro odpočinek, sport, relaxaci, vzdělávání nebo workshopy. Jedná se o dvoupodlažní objekt, kde 1. NP je řešeno formou dřevostavby a 1. PP je tvořeno železobetonovou konstrukcí. Stavba je umístěna do areálu komunitní zahrady.
  • Item
    Self Home
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Lučanová, Rebeka; Mléčka, Jan; Pospíšilová, Barbora
    Dom je zhmotnením a odrazom sociálnych potrieb a vzťahov ľudí, ktorí v ňom žijú. V minulosti boli domy jednoduchšie vo svojej utilitárnosti a jednoznačnosti - vznikali na základe vyrovnanosti potrieb ich obyvateľov. Ústredným miestom tradičnej slovenskej roľníckej rodiny boli pec a ohnisko, ktoré boli tiež centrom stravovania, spoločnej práce a spotreby. Ľudové staviteľstvo bolo charakteristické rozumom ľudí svojej doby, ktorí nepreceňovali svoje možnosti ani možnosti krajiny, ktorú obývali. Ich domy vyhovovali klimatickým podmienkam a spravidla využívali materiály, ktoré mali po ruke. Aká je ideálna a zároveň cenovo dostupná forma životného priestoru pre moju rodinu v dnešnej dobe? Čo očakávam od nášho budúceho domova? Pomocou zozbieraných dát o rôznych historických obdobiach z prostredia vidieka aj mesta, zhodnotením funkčných priestorov obydlí, ich menenie a prispôsobovanie sa v čase sa budem snažiť vytvoriť svoj vlastný obraz domova. Cieľom teoretickej časti práce je zamerať sa na vzťahovú a materiálnu stránku domova a následne v návrhovej časti nachádzať vyváženosť týchto dvoch rovín v konkrétnom návrhu.
  • Item
    Platformový Urbanismus – Digitální platformy a jejich role ve městě
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Indruch, Ondřej; Palacký, Jiří; Bílý, Radoslav
    Teoretická diplomová práce navazuje na předdiplomní práci zkoumající problematiku „Platform urbanism“ za použití metody studia literatury. Počínaje fyzickými platformami, jejich propojením s digitálními platformami a konceptem chytrého města, po možný přesah do virtuální reality. Teoretická diplomová práce zkoumá proměnu městského prostoru prostřednictvím digitálních platforem z pohledu zkušeností a poznatků z pokročilého rozvoje v zahraničí vůči ranému rozvoji ve městě Brno s cílem odpovědět na stanovenou výzkumnou otázku: „Jaká je role platforem v rámci města a jak ovlivňují jeho vývoj?“ Skrze poznatky z předdiplomní práce a návaznost na koncept chytrého města jsou vzhledem k životu ve městě, základním potřebám člověka a zastoupení digitálními platoformami zvoleny tři hlavní sektory - doprava, nemovitosti, nakupování, a tři doplňující sektory - zdravotnictví, indentifikace, komunikace. Jednotlivé sektory jsou dle vlastnictví rozděleny na spravované městem, krajem, státem a v opačném případě soukromými společnostmi. Konkrétní zástupci digitálních platforem jsou rozděleni dle měřítka působnosti platformy, nebo operující společnosti na tři pole - lokální, regionální, globální. Vzniká tak aktuální přehled relevantních digitálních platforem operujících ve městě Brno s cílem odpovědět na druhou výzkumnou otázku stanovenou autorem v průběhu práce: „Je možné sestavit přehled městských platforem, které mají vliv na život ve městě a jeho rozvoj?“ Pro získání zkušeností a poznatků ve městě Brno bylo provedeno dotazníkové šetření zaměřené na jednotlivé sektory digitálních platforem provozovaných ve městě. Na základě lokálních a zahraničních poznatků a zkušeností je pro jednotlivé sektory digitálních platforem sestavena SWOT analýza. Zkoumání jednotlivých sektorů je uzavřeno kritickým zhodnocením a následným doporučením, případně řešením. Výzkum problematiky platformového urbanismu, konkrétně digitálních platforem, je na závěr zhodnocen pohledem autora. Na základě poznatků z výzkumu autor teoreticky navrhuje digitální řešení s možnou globální aplikací a fyzické řešení pro konkrétní sektor aktérů působících v Brně.
  • Item
    The Care Community
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury, ) Nasrollahzadeh Saravi, Yasaman; Muryn, Romea; Widholmová, Alžběta
    The aging population along with the growing demographic of urban settlements is one of the main challenges cities face, all over the world. As the elderly population is expected to increase significantly in the years to come, cities, which for most parts are designed and structured with the younger and working-age groups in mind, will have to address and adapt to challenges that follow this transition. Care for the elderly is divided into medical and social care domains. While now, most facilities aimed at this age group focus on the medical point of view, the social needs of this demographic are prominently not taken into account. As a result, senior citizens today, struggle with social exclusion and isolation which have been proven to cause serious health impairments. In addition, separating and relocating the elderly to senior facilities is usually not preferred among this age group and their families. Through understanding and analyzing this demographic, its demands, and challenges, this project aimed towards developing an urban strategy by creating different “care typologies” throughout the city of Brno, so that, by implementing these suggested typologies, the city as a whole will provide care for the elderly as a community rather than dis-placing this rising and fragile age-group to institutional care. These typologies were first determined by dividing the city of Brno into three main parts by considering certain parameters as influencing factors. Then, the different space programs were derived and structured through research and in-person interviews with two of the senior facilities in Brno. As a result, three main care typologies were introduced, namely, the care housing, the day care center, and the care community center. Lastly, locations were analyzed and selected for each typology as examples in the typologies’ individual urban regions. The care housing and the day care center typologies were then developed further into detailed architectural design.