Rekonstrukce rodinného domu podle požadavků na budovy s téměř nulovou spotřebou energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje snížení energetické náročnosti budovy dvoupatrového rodinného domu z 60. let 20. století, do režimu budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Nejprve je daný rodinný dům analyzován z pohledu stavu před rekonstrukcí. Výsledkem této analýzy je průkaz energetické náročnosti budovy v původním stavu. V rámci jednotlivých kapitol následně navrhuji specifická energeticky úsporná opatření. Na závěr každé kapitoly jsou tato opatření ekonomicky zhodnocena s využitím dotačního programu Nová zelená úsporám. První opatření se věnuje zkvalitnění tepelně technických vlastností obálky budovy. To je zajištěno komplexním zateplením rodinného domu a výměnou původních oken a dveří. Druhé opatření je věnováno návrhu vhodného způsobu nuceného větrání se zpětným získáváním tepla. V rámci třetího opatření posuzuji a vybírám vhodný zdroje tepla, který nahradí původní zdroj tepla rodinného domu. Jako závěrečné opatření navrhuji využití obnovitelného zdroje energie ve formě fotovoltaického systému, které je podloženo energetickou simulací v programu DEKSOFT FVE. V závěru své práce vypracovávám průkaz energetické náročnosti budovy, který posuzuje splnění podmínky budovy s téměř nulovou spotřebou energie.
The diploma thesis is devoted to reducing the energy intensity of a two-storey family house from the 1960s, to a building with almost zero energy consumption. First, the family house is analyzed in terms of the condition before reconstruction. The result of this analysis is a certificate of energy performance of the building in its original condition. Within the individual chapters, I subsequently propose specific energy saving measures. At the end of each chapter, these measures are economically evaluated using the New Green Savings Grant Program. The first measure is dedicated to improving the thermal technical properties of the building envelope. This is ensured by the complex insulation of the family house and the replacement of the original windows and doors. The second measure is devoted to the design of a suitable method of forced ventilation with heat recovery. As part of the third measure, I assess and select a suitable heat source that will replace the original heat source of the family house. As a final measure, I propose the use of a renewable energy source in the form of a photovoltaic system, which is based on energy simulation in the program DEKSOFT FVE. At the end of my work, I am developing a building energy performance certificate, which assesses the fulfillment of the condition of a building with almost zero energy consumption.
Description
Citation
UHLÍŘ, D. Rekonstrukce rodinného domu podle požadavků na budovy s téměř nulovou spotřebou energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Ing. Bc. Jan Fišer, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. Následně prezentoval odpovědi na dotazy oponenta, uvedené v posudku závěrečné práce: 1. Na Grafu 3.2. je znázorněna i spotřeba energie na přípravu teplé vody. Pokud bychom uvažovali reálné chování uživatelů domu, v kterých měsících by došlo ke změně spotřeby energie/teplé vody a proč by se tak stalo? - Student dotaz zodpověděl. 2. Reálná spotřeba elektřiny v domě je uváděna na úrovni cca 3,72 MWh za rok. Pokud je to možné, rozklíčujte, jaké vybavení domu představuje hlavní spotřebu elektřiny a jaká opatření by bylo možné doporučit k jejímu snížení. - Student dotaz zodpověděl. 3. S jakou životností komponent FVE elektrárny (panely, střídač, akumulátor) lze počítat a jak náklady na obnovu/údržbu komponent systému ovlivní dobu prosté ekonomické návratnosti FVE elektrárny? - Student dotaz zodpověděl? - Prof. Jedelský se dodatečně dotázal na očekávaný počet cyklů nabití/vybití v průběhu předpokládané životnosti. - Student uvedl očekávaný počet cyklů (5000). 4. Jak by se provozní náklady neregenerovaného domu změnily, pokud by byly použity ceny energie, které jsou vyhlášené dodavateli energií na období podzim 2022 a jak by to ovlivnilo návratnost renovace domu? Prosím tedy o aktualizaci poslední kapitoly 8. Uvažujte cenové predikce platné v době obhajoby SZZ, červen 2022. - Student odprezentoval aktualizované provozní náklady domu, čímž otázku zodpověděl. V rámci diskuze byly položeny dotazy: - Prof. Jícha se dotázal na porovnání provozních nákladů uvažovaného tepelného čerpadla a plynového kotle. - Student uvedl srovnání provozních nákladů. - Prof. Jedelský se dotázal, zda je v rámci rekonstrukce uvažováno i se změnou velikostí otvorových výplní. - Student v práci o této možnosti neuvažoval. - Prof. Jedelský se dotázal v jakém nástroji byly řešeny energetické bilance domu. - Student uvedl, že používal software z balíku DEKsoft. - Prof. Jedelský se dotázal na využití přebytků z výroby elektřiny pomocí FVE. - Student dotaz zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO