Hluková studie tepelného čerpadla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce provádí hlukovou studii tepelného čerpadla, která je podstatná pro posouzení akustického komfortu osob. V práci je popsána teorie k základním pojmům, veličinám, měřicímu zařízení a ke zvolené metodě stanovení akustického výkonu. Následně jsou popsány akustické vlastnosti a technický stav měřeného tepelného čerpadla, jeho možné zdroje hluku a možnosti snížení jejich emisí. Pomocí intenzitní sondy je stanovena celková hlučnost zařízení podle metody skenovací dle ČSN ISO 9614-2. Na základě akustické mapy a frekvenčních spekter jsou identifikovány dílčí zdroje hluku tepelného čerpadla. Výsledné hodnoty z měření jsou porovnány s hodnotami od výrobce. Hluková situace je zhodnocena měřením a porovnáním naměřených hodnot s hygienickými limity. Dále jsou posouzeny návrhy protihlukových opatření, a jsou provedeny konstrukční návrhy protihlukových opatření pro konkrétní případ. Na závěr jsou realizována a experimentálně ověřena možná protihluková opatření. Výsledky potvrzují nutnost dalšího vývoje tepelných čerpadel pro snížení hlukových emisí.
The thesis deals with a noise study of a heat pump, which is important for the assessment of the acoustic comfort of people. The thesis describes the theory of basic terms, quantities, measuring devices and the chosen method of determining sound power. The acoustic properties and technical condition of the measured heat pump, its possible noise sources and the possibilities of reducing their emissions are also described. The total noise level of the device is determined by the intensity probe according to the scanning method according to ČSN ISO 9614-2. Based on the acoustic map and frequency spectrum, the partial noise sources of the heat pump are identified. The resulting values from the measurements are compared with the manufacturer's values. The noise situation is assessed by measuring and comparing the measured values with the hygienic limits. Furthermore, the designs of the noise protection measures are assessed, and the design of the noise protection measures for the specific case is carried out. Finally, possible noise protection measures are implemented and experimentally verified. The results confirm the need for further development of heat pumps to reduce noise emissions.
Description
Citation
GREGOROVIČOVÁ, E. Hluková studie tepelného čerpadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Ing. Bc. Jan Fišer, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. Následně prezentovala odpovědi na dotazy oponenta: 1. Uveďte správné znění vztahu (1.35) na str. 28? - Studentka dotaz zodpověděla. 2. Jak byl při realizovaných měřeních stanoven barometrický tlak a jaký vliv má na výsledky měření?- Studentka dotaz zodpověděla. 3. Vysvětlete proč při experimentálně provedených protihlukových opatřeních nedošlo ke snížení ekvivalentní hladiny akustického tlaku?- Studentka dotaz zodpověděla. V diskuzi k diplomové práci se komise položila následující dotazy: - Doc. Katolický se zeptal, zda by vhodná výsadba mohla sloužit jako protihlukové opatření. - Studentka vysvětlila zvolené řešení protihlukových úprav a problém s využitím rostoucí zeleně ke snížení hlukové zátěže. - Doc. Lízal se dotázal na další možné protihlukové úpravy, realizovatelné na současných plochách, umístěných v okolí tepelného čerpadla. - Studentka vysvětlila možnosti a úskalí dalších úprav. - Doc. Katolický se dotázal na hlučnost tepelného čerpadla a zda je tato srovnatelná s obdobnými čerpadly. - Studentka poskytla vysvětlení vyšší hlučnosti použitého tepelného čerpadla a porovnání hlučnosti použitého čerpadla se současnými tepelnými čerpadly. - Dr. Fišer se zeptal na souběh využívání pergoly a provozu tepelného čerpadla, proč byla zkoumána hlučnost v místě pergoly? - Studentka dotaz zodpověděla. - Prof. Jícha se dotázal, zda je rozdíl v šíření hluku směrem kolmo na ose ventilátoru a ve směru osy ventilátoru. - Studentka vysvětlila vliv polohy čerpadla na vyzařovaný hluk a následně i problematiku směrovosti zdrojů hluku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO