Hodnocení tepelného stavu prostředí v kabině vozidla pomocí měřicích systémů s ekvivalentní teplotou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Se zvyšujícím se množstvím automobilů na silnici, mobilitě lidstva a času stráveným v kabinách vozidel se zvyšuje důležitost na dosažení a udržování tepelné pohody pro pasažéry při dlouhých ale i krátkých cestách. Se vzestupem elektromobilů je snaha snížit spotřebu energie pro ovládání vnitřního prostředí automobilů, k prodloužení dojezdu a případně pro spalovací motory, ke snížení emisí v důsledku udržování tepelné pohody.
With increasing amount of vehicles on roads, the mobility of humanity and time spent in car cabins grows the signifikance of reaching and maintaining thermal comfort for passengers during long and also short journeys. With electric car industry growing there is an effort to lower the consumption of energy by HVAC systems to enlarge the reach of electric car and for combustion engine cars to lower the emissions coming from maintaining proper thermal comfort.
Description
Citation
ZRŮST, M. Hodnocení tepelného stavu prostředí v kabině vozidla pomocí měřicích systémů s ekvivalentní teplotou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jan Jedelský, Ph.D. (člen) Ing. Bc. Jan Fišer, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. Následně prezentoval odpovědi na dotazy oponenta, uvedené v posudku závěrečné práce: 1. U faktorů ovlivňující tepelnou pohodu jste opomenul intenzitu turbulence. Jak je definovaná intenzita turbulence? Existuje nějaký vztah, který by kvantitativně spojoval hodnocení parametru tepelné pohody a intenzitu turbulence? Pokud ano, uveďte jej. - Student dotaz zodpověděl. Doc. Lízal vznesl připomínku k přesnosti měření intenzity turbulence. 2. Specifikujte postup získání hodnot ekvivalentní teploty, které jsou graficky zobrazeny v kapitole čtyři. Jedná se o okamžitou či časově středovanou hodnotu? - Student upřesnil, že se jedná o okamžitou hodnotu. 3. Jaká je nejistota jednotlivých měření? - Student uvedl nejistoty přímých i nepřímých měření. 4. V kapitole 4. 6. uvádíte: „Manekýn Comfortis nebyl použit při testu letních podmínek vozidla Hyundai s nastavením „AUTO 24.“ Znamená to, že manekýn Comfortis nebyl umístěn v automobilu při tomto testu, nebo byl umístěn v automobilu, ale nebyl použit k aktivnímu měření? Pokud při testu manekýn nebyl umístěn v automobilu, jaká je vypovídající hodnota výsledků s ohledem na podstatnou změnu proudového pole v kabině automobilu? - Student vysvětlil, proč nebyl využit manekýn Comfortis a že nedošlo k ovlivnění měřených dat. V rozpravě k diplomové práci byly položeny dotazy: -Doc. Lízal se zeptal na rozdíly ve tvarech a umístění vyústek mezi jednotlivými vozidly a jejich vliv na výsledky měření. - Student vysvětlil rozdíly mezi jednotlivými vozidly. -Prof. Jícha se dotázal, zda byl měřen výkon vytápění v jednotlivých vozidlech. - Student uvedl, že tyto hodnoty byly měřeny, avšak je nebylo možno v práci publikovat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO