Vliv gentrifikace na cenu nemovitosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá procesem gentrifikace ve dvou katastrálních územích Brna – Židenice a Zábrdovice. Na základě teoretických poznatků o gentrifikaci předpokládáme, že tento proces byl v těchto dvou katastrálních územích zahájen v nedávné době. Tento předpoklad vychází z vlastního pozorování autorky. Teoretická část diplomové práce shrnuje, co je gentrifikace, kdy se poprvé objevila, jaká jsou její fáze a pozitivní i negativní důsledky. Praktická část se zaměřuje pouze na vybraná katastrální území, která jsou porovnána se srovnatelnými katastrálními územími Maloměřice a Trnitá. Výzkum se zaměřuje na vývoj cen nemovitých věcí, brownfieldy a rekonstrukce objektů na nich stojících, novostavby či úpravy pozemků, které nejsou označeny jako brownfieldy, sociodemografickou strukturu a vývoj kriminality ve vybraných oblastech. Cílem praktické části je dokázat, že proces gentrifikace již začal.
This diploma thesis deals with the process of gentrification in two cadastral areas of Brno city- Židenice and Zábrdovice. Based on the theoretical knowledge about the process of gentrification, we suppose that the process has recently started in the two cadastral areas. This assumption is based on the author´s own observation. The theoretical part of the diploma thesis summarizes what gentrification is, when it firs appeared, what are its stages and both positive and negative consequences. The practical part focuses only on selected cadastral areas which are compared to comparable cadastral areas called Maloměřice and Trnitá. The research focuses on development of prices of immoveable properties, brownfields and their revitalization, new construction or revitalization of land that has not been marked as brownfields, sociodemographic structure and development of criminality in selected areas. The aim of the practical part is to prove that the process of gentrification has already begun.
Description
Citation
GÁBOVÁ, V. Vliv gentrifikace na cenu nemovitosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. (místopředseda) Ing. Josef Čech, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslava Hlavinková, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Klika, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Diplomantka seznámila státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací, na téma: Vliv gentrifikace na cenu nemovitosti. Závěrečnou práci obhajovala jasně a srozumitelně. Z jejího přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupovala zodpovědně. Na otázky komise odpověděla pohotově. Rovněž na doplňkové otázky odpověděla řádně. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomantka svou závěrečnou práci obhájila. prof. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. položila otázku: Vysvětlete pojem gentrifikace? Na základě čeho jste předpokládala, že ve zkoumané lokalitě bude více brownfieldů? doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. položil otázku: Co Vás vedlo ke zpracování diplomové práce v anglické verzi? Zpracované dotazníkového šetření jste tedy nevyhodnotila nebo nazařadila pro naplnění cíle práce? Ing. Pavel Klika, Ph.D. položil otázku: Zkoumala jste i strukturu obyvatel v předmětných lokalitách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO