Generování a úprava 3D terénu podle map

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo vytvoření takové aplikace, která koncovému uživateli dovolí vygenerovat libovolnou oblast na zemi jako 3D mapu, kterou si bude uživatel moct prohlédnout a seznámit se s touto oblastí, než se tam případně vydá. Aplikace byla vyvíjena jako desktopová aplikace v jazyce C++ s využitím OpenGL na zobrazení výsledku a Qt frameworku na uživatelské rozhraní. Přínosem aplikace je, že dovoluje nastavit například hustotu vegetace, a uživateli se tak zobrazí i běžně skryté cesty, a i na méně známých místech poskytuje reálné cesty.
The goal of this thesis was to create an application, which allows the end user to generate any area on earth as a 3D map, which they could look at and get to know, before they set out on a journey there. The application was developed as a desktop application in the C++ language with the use of OpenGL to render the result and Qt framework for user interface. Added value of this application is, that it allows to set for example the density of vegetation, so that small paths, that are usually hidden are visible and it provides real paths even in lesser known areas.
Description
Citation
OPLATEK, T. Generování a úprava 3D terénu podle map [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V sekci 4.2 (Scene) uvádíte, že je pro optimalizaci metodou odebírání vzdálených objektů nutné přepočítat v každém snímku vzdálenost od kamery k jednotlivým vykreslovaným instancím. Je možné tuto optimalizaci vyřešit přímo na GPU (bez nutnosti počítat uvedené vzdálenosti pro všechny instance na CPU)? Jakým způsobem získáváte informaci o typu generovaného terénu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO