Framework pro placenou internetovou službu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navrhnutí a implementování kontejnerizované internetové služby, která poskytuje uživatelům možnost spouštět úlohy. Úlohou se myslí pouze abstrakce nad nějakou konkrétní implementací výpočtu. Úloha se spouští jako Docker kontejner. V práci se dále implementuje administrace uživatelů a metoda zpoplatnění spuštěných úloh. Architektura systému se skládá z REST API webového serveru a uživatelského webového prostředí. Nezbytnou komponentou systému jsou worker aplikace, které vykonávají uživatelské úlohy přidělené serverem. Celý systém se podařilo implementovat pomocí frameworku .NET 6 v programovacím jazyce C#. Provoz služby se podařilo nasimulovat v prostředí Dockeru. Služba integruje existující služby Auth0 a Google Cloud Storage. Výsledkem je internetová služba nasazená na veřejném cloud serveru.
The goal of this thesis is to design and implement a containerized web service, which provides the ability to create and run users' tasks. The task is only an abstraction over some particular implementation of computation. The task runs as a Docker container. The thesis also implements user management and the method of running task charging. The system architecture consists of a REST API web server and a user web environment. Worker applications are an essential component of the system. They start user tasks assigned by the server. The system was implemented using the .NET 6 framework in programming language C#. The run of the service has been simulated in a Docker environment. The service integrates existing Auth0 and Google Cloud Storage services. The result is an internet service deployed on a public cloud server.
Description
Citation
HÁJEK, F. Framework pro placenou internetovou službu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na dotazy oponenta rozhodla práci hodnotit stupněm B - velmi dobře. Otázky u obhajoby: Pro řešení vyhladovění u neprioritních úloh jste zvolil algoritmus Round-robin. Diskutujte případ, kdy počet dlouhotrvajících neprioritních úloh bude odpovídat počtu pracovníků (Worker), a tím by mohlo teoreticky dojít k neuspokojivé obsluze prioritních úloh.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO