Webové služby pro integraci BPMS dle standardu BPMN 2.0

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vybrat a implementovat vhodné BPMN bloky zajišťující integraci s okolními webovými systémy, výměnu zpráv mezi paralelně běžícími BPMN procesy a jejich synchronizaci. Pro realizaci cílů byl implementován informační systém dle návrhového vzoru MVC. Systém především umožňuje nahrávat BPMN modely, konfigurovat je a vytvářet z nich BPMN procesy, které lze v systému řídit a řešit. Synchronizaci BPMN procesů jednotlivých organizací, které využívají tento systém, a výměnu zpráv mezi nimi specifikují uživatelé v BPMN modelech bloky Message Event a Signal Event. Systém následně provádí takto namodelovanou synchronizaci a výměnu zpráv. Integrace systému s okolními systémy je zajištěna dotazováním se na jejich aplikační rozhraní, která systém umožňuje konfigurovat v GUI. Nakonfigurovaná API lze začlenit do BPMN modelů blokem Service Task a automatizovaně je volat se získanými daty v rámci interpretace BPMN procesů. Při implementaci systému byl také kladen velký důraz na správné členění kódu a zabezpečení.
The goal of this thesis is to chose and implement appropriate BPMN blocks, which enable integration with surrounding web based systems, exchange of messages between parallel BPMN processes and their synchronization. The goal was reached with an implementation of an information system, which is based on the MVC design pattern. The system primarily enables uploading of BPMN models, their configuration and creation of BPMN processes described by those models, which can be then managed and solved within the system. Synchronization of BPMN processes owned by different organizations, which are using instances of this system, and message exchange between them is specified by users in BPMN models with blocks Message Event and Signal Event. The system then executes modeled synchronization and message exchange. Integration of this system with other systems is ensured via Application Programming Interface calls, which can be configured in the GUI. Configured APIs can be integrated into BPMN models by using the Service Task block. That enables automation of API calls with data obtained during the interpretation of BPMN processes. Great emphasis was also placed on security and correct code structuring during the implementation.
Description
Citation
MIHOLA, D. Webové služby pro integraci BPMS dle standardu BPMN 2.0 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na otázky položené oponentem rozhodla práci hodnotit stupněm A - výborně. Otázky u obhajoby: Jak se při vykonávání procesu řeší výpadek nebo chybné volání některé webové služby? Jaký vliv to má na běh procesu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO