Strategická desková hra s neurčitostí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na realizaci systému pro hraní deskové hry Scotland Yard autonomně a porovnání tohoto systému s jemu podobnými. Zaměřil jsem se na získání dostatečných informací o možnostech metod, které by měly být pro takový systém vhodné a rozhodl jsem se realizovat tento systém za pomocí metody Monte Carlo Tree Search. Výsledná realizace systému byla podrobena testování vůči podobným systémům, přičemž bylo dosaženo výborného výsledku proti jinému systému, který využíval totožnou metodu. Proti systému využívajícímu metody Alfa-Beta bylo dosaženo výsledků vyrovnaných. Hlavním výsledkem práce je funkční verze autonomního systému pro hraní hry Scotland Yard na zmenšeném poli. Zároveň je poskytnuta možnost využití dvou podobných systémů v rámci jednoho programu za účelem porovnávání jejich realizací. 
This thesis focuses on the implementation of a system for playing the board game Scotland Yard autonomously and also focuses on a comparison of this system with similar ones. I focused on obtaining enough information about the possible methods that should be suitable for such a system and decided to implement this system using the Monte Carlo Tree Search method. The result implementation of the system was tested against similar systems, achieving an excellent result against another system that used an equivalent method. There was achieved a balanced result against a system that used the Alpha-Beta method. The main result of this work is a working version of an autonomous system for playing the game Scotland Yard on a reduced field. It also provides the possibility of using two similar systems within a single program in order to compare their implementations.
Description
Citation
GERŽA, M. Strategická desková hra s neurčitostí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Hynek, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V úvodu práce píšete, že "práce si klade za cíl především předešlá řešení zdokonalit za použití správných metod". Co považujete za správné metody a jaké nesprávné metody použili vaši předchůdci? V čem spočívá taktika hry (první odstavec na str. 9) a jak souvisí se vzorcem (3.3)? Co znamenají čísla v obrázcích v kapitole 3? Proč jste řešený problém tolik zjednodušil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO