Decentralizovaný autentizační systém založený na blockchainu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá zavedením blockchainu do autentizačního systému, konkrétně do biometrického autentizačního systému pro otevírání dveří. Práce analyzuje různé blockchainové technologie a autentizační systémy a určuje, které technologie jsou pro tyto účely vhodné. Porovnává také centralizované a decentralizované autentizační systémy. Na základě analýzy se navrhuje decentralizovaný autentizační systém se zabudovaným blockchainem a zjednodušená verze systému, kde individuální zařízení jsou reprezentovány procesy, se implementuje. Nad tímto systémem je vytvořen program simulující provoz. Nakonec se provádí testování výkonnosti, bezpečnosti, spolehlivosti a paměťové náročnosti systému v různých podmínkách.
This work studies the effects of the integration of blockchain technologies into authentication systems, specifically biometric authentication systems for unlocking doors. The work analyzes different blockchain and authentication technologies and determines which of these technologies are appropriate for this purpose. The work also compares centralized and decentralized authentication systems. A decentralized authentication system which includes blockchain technologies is then proposed and a simplified version of the system (where individual devices in the system are represented by processes) is implemented. Testing of effectiveness, security, reliability and memory usage is then conducted under different conditions.
Description
Citation
MRAČNA, Š. Decentralizovaný autentizační systém založený na blockchainu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Milet, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky své práce, která řešila decentralizovaný autentizační systém. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a komise. S přihlédnutím k výtkám oponenta týkajících se nedostatků v technické zprávě a dalším aspektům obhajoby komise hodnotí práci stupněm D. Otázky u obhajoby: Vaše simulace předpokládá množství decentralizovaných uzlů, které implementují komparátory. Vysvětlete, jak by to mělo fungovat v reálném nasazení v kontextu, který v práci popisujete (tedy vstupní dveře). V části 2.2.3 tvrdíte, že nad daty uloženými v blockchain má uživatel větší kontrolu než v centralizovaném řešení. Data jsou tímto ovšem veřejná pro účastníky protokolu, takže se uživatel kontroly de facto vzdává. Vysvětlete.  Využil jste PBFT jako reprezentanta blochain protokolů. Proč zrovna tento protokol a jaké jsou jiné alternativy? Na jak rozsáhlý objekt je Vaše řešení navrženo?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO