Zaostřování tekuté čočky v reálném čase
Real-Time Liquid Lens Focusing

Author
Advisor
Rydlo, ŠtěpánReferee
Drahanský, MartinGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Rýchlosť zaužívaného prístupu k zaostrovaniu kamerových systémov naráža na úzke hrdlo - mechanický pohyb motora, ktorý mení vzdialenosť šošovky od obrazového snímača kamery. Technológia tekutej šošovky sľubuje riešenie tohto problému elimináciou potreby mechanického pohybu. Systémy ktoré ju využívajú sú teda podstatne zrýchlené. Cieľom tejto práce je potvrdenie, alebo vyvrátenie týchto tvrdení a v prípade ich potvrdenia zistiť do akej miery je tekutá šošovka schopná zrýchliť systémy, ktoré ju využívajú. Pre testovanie zrýchlenia implementujeme automatické zaostrenie na základe spracovania obrazu a spustíme ho na kamerových systémoch, ktoré využívajú tekutú a elektromechanickú šošovku. Automatické zaostrovanie na základe spracovania obrazu počíta skóre ostrosti zhotovených obrázkov a hľadá jeho maximum pri rôznych hodnotách zaostrenia. Speed of traditional focusing algorithms is often limited by a bottleneck which is a mechanical movement of stepper motor, that moves a lens towards or away from cameras image sensor. The liquid lens technology promises to solve that issue by eliminating the need for mechanical movement, speeding up systems using it significantly. The main purpose of this thesis is to confirm or disprove that claim and to state the exact figures obtained from testing. To put the liquid lens to a practical test, an image-based auto-focus algorithm will be implemented and executed on camera systems using liquid and electromechanical lenses. An image-based auto-focus algorithm captures and processes the images at different focus values in order to calculate score of their sharpness and find its maximum.
Keywords
zaostrovanie, tekutá šošovka, kamera, spracovanie obrazu, opencv, focusing, liquid lens, camera, image processing, opencvLanguage
angličtina (English)Study brunch
Informační technologieComposition of Committee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen)Date of defence
2022-06-14Process of defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: How could refocusing be accelerated (e.g. more powerful hardware, code optimization, algorithm change)? For what focusing ranges are liquid lenses produced? Does it make sense to combine two types of liquid lenses to increase focusing speed?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/207339Source
ZAŤOVIČ, M. Zaostřování tekuté čočky v reálném čase [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.Collections
- 2022 [309]