Agilní editor modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je zjednodušit tvorbu a modifikaci komplexních modelů systémů a také vytvořit spolehlivý a výkonný nástroj, který je schopen splnit tento účel. Vnitřní datový model editoru je navržen s důrazem na efektivitu a vyhnutím se redundanci. Výsledný editor, který je vytvořen pro podporu modelování v OPM (Object-Process Methodology), je implementován s pomocí webových technologií, především s knihovnou pro tvorbu diagramů na webu, Cytoscape.js. Editor je schopný automaticky propagovat vazby do dalších diagramů a také odvozovat nové vazby od existujících, což šetří čas a ulehčuje proces modelování.
The goal of this thesis is to simplify the creation and modification of complex system models and to create a reliable and performant tool to serve this purpose. Primarily, an internal data model is defined with an emphasis on effectiveness and avoiding redundancy. The editor, created to support modeling in OPM (Object-Process Methodology), is implemented with the help of web technologies and, most importantly, the web diagramming library Cytoscape.js. The editor can automatically propagate relationships to other diagrams as well as derive new relationships from existing ones. Both of which save time and make the modeling process easier.
Description
Citation
ZAVADIL, M. Agilní editor modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (člen) Ing. Vojtěch Mrázek, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V textu práce je zmíněno, že zdrojový kód použité knihovny Cytoscape.js musel být mírně upraven a rozšířen, aby bylo možné naimplementovat některé prvky výsledného nástroje (např. elipsy a nové druhy šipek u grafových hran). Dále jste správně identifikoval problémy při údržbě lokální verze knihovny. Vzhledem k tomu, že Cytoscape.js je open-source, zvažoval jste zavedení těchto změn do upstream repozitáře Cytoscape (např. pomocí pull request)? Jak byste charakterizoval "agilní" editor? Je tam nějaká souvislost s agilními metodikami tvorby software?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO