Emulace periferií vestavěných systémů pro rychlé prototypování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a konstrukcí vývojové a testovací platformy pro vývojáře vestavěných systémů určené k akceleraci počátečních fází vývoje vestavěných systémů.  Vytvořená platforma umožňuje vývojáři emulovat real-time okolí vyvíjeného systému, které může pozorovat a ovlivňovat.  Návrh celé platformy se soustředil na její rozsáhlou konfigurovatelnost, snadnou rozšířitelnost, znovupoužitelnost a univerzalitu.  Simulace probíhá přímo vůči reálnému mikrokontroléru.  Platforma tak doplňuje přístup čistě softwarové simulace o reálný základ, ale zůstává, oproti specializovaným testovacím systémům, znovupoužitelná a cenově dostupná.  Výsledkem práce je fyzické zařízení ovladatelné přes počítač uživatele umožňující připojit vývojový kit a simulovat jeho okolí.
This thesis deals with the design and implementation of a development platfrom for embedded system developers intended to accelerate initial phases of development cycle.  The proposed platform allows to emulate real-time environment of the system under development with possibility to observe and change the environment at runtime.  The design of the entire platform focused on its extensive configurability, ease of extensibility, reusability and versatility.  Simulation is performed directly against a real microcontroller.  The platform thus complements the pure software simulation approach with a real-world basis, but remains reusable and affordable compared to dedicated test systems.  The result of this work is a physical device controllable via the user's computer allowing to connect the development kit and simulate its environment.
Description
Citation
MÜLLER, D. Emulace periferií vestavěných systémů pro rychlé prototypování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Je pro vytvořenou platformu plánováno nějaké konkrétní praktické použití? Nebo plánuje autor v jejím rozvoji dále pokračovat? Dávalo by smysl výsledek prezentovat na vhodné odborné konferenci jako poster nebo demo? Je něco v tomhle ohledu případně plánováno? Pro koho je výsledek vaší práce primárně určen? Ověřoval jste do jaké míry emulace komponent odpovídá realitě? Lze vaše řešení použít i pro testování např. jako automatizovaný testovací rámec?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO