Inhalátory a aerosoly pro léčbu bakteriálních onemocnění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Jedním z dnešních problémů, které ohrožují budoucnost lidstva, je stále se zvyšující bakteriální odolnost vůči antibiotikům. Je proto třeba hledat nový způsob léčby proti bakteriálním onemocněním. Možná alternativa k antibiotikům je léčba pomocí bakteriofágů. Tato práce chce pomoci ke zvýšení účinnosti léčby pomocí bakteriofágů. V první části práce je obsažena rešerše inhalačních přístrojů a zaměřuje se obzvláště na přístroje nejvhodnější pro fagoterapii, tedy léčbu pomocí bakteriofágů. Dále je zde stručný přehled o fagoterapii a již proběhlých studiích na toto téma. V experimentální části jsou popsány tři experimenty. V prvních dvou experimentech byly modelem léčiva lipozomy. Nejprve byly naměřeny jejich velikostní distribuce po nebulizaci za použití dvou typů nebulizátorů (tryskový a mřížkový). Dále bylo sledováno usazení lipozomů po nebulizaci v zjednodušeném modelu plic. Ve třetím experimentu byla třemi různými nebulizátory (dva tryskové a jeden mřížkový) provedena nebulizace fágových lyzátů. Znebulizované lyzáty byly zachyceny do sterilní zkumavky, aby mohla být následně vyhodnocena stabilita fágů po nebulizaci. Experimentální část ukázala, že při nebulizaci lipozomů tryskový nebulizátor produkuje větší množství FPF než mřížkový nebulizátor. Dále bylo zjištěno, že při nebulizaci tryskovým nebulizátorem se do plic dostalo téměř stejné množství aerosolu jako se usadilo v náustku, přičemž velké množství také zůstalo v samotném nebulizátoru. Třetí experiment ukázal, že ani jeden nebulizátor zásadně nedegradoval fágový lyzát.
One of today's problems that threaten the future of humanity is the ever-increasing bacterial resistance to antibiotics. It is therefore necessary to look for new treatments against bacterial diseases. A possible alternative to antibiotics is treatment with bacteriophages. This work aims to help to increase the effectiveness of bacteriophage treatment. The first part of the thesis contains a survey of inhalation devices and focuses in particular on the devices most suitable for phage therapy, i.e. treatment with bacteriophages. Furthermore, there is a brief overview of phage therapy and the studies already conducted on this topic. In the experimental section, three experiments are described. In the first two experiments, the model drugs were liposomes. First, their size distributions were measured after nebulization using two types of nebulizers (jet and mesh). Next, the deposition of liposomes after nebulization was monitored in a simplified lung model. In the third experiment, phage lysates were nebulized using three different nebulizers (two jet and one mesh). The nebulized lysates were captured in a sterile tube so that the stability of the phages after nebulization could be subsequently evaluated. The experimental part showed that during liposome nebulization, the jet nebulizer produced more FPF than the mesh nebulizer. It was further found that during nebulization with the jet nebulizer, almost the same amount of aerosol entered the lungs as remained in the mouthpiece, with a large amount also remaining in the nebulizer itself. A third experiment showed that neither nebulizer substantially degraded the phage lysate.
Description
Citation
KÁNSKÁ, J. Inhalátory a aerosoly pro léčbu bakteriálních onemocnění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídala následující otázky oponenta: 1) Na straně 16 zmiňujete medián hmotnostního rozložení částic (MMAD). Jaké jsou další veličiny, které můžeme najít při popisu velikostního spektra? Proč se u IPA používá spíše hmotnostní rozložení místo početního? 2) V kapitole 6.1.2 není uveden typ použitého dechového režimu. Jaký dechový režim byl použit? Jak může dechový režim ovlivnit depozici? Všechny dotazy oponenta byly studentkou zodpovězeny. V rozpravě k BP byly položeny studentce dále tyto otázky a vzneseny různé poznámky: Dr. Krejčí se dotázal spíše zvědavostně na poškození vzorků při zkoumání. doc. Klimeš souhrnně vznesl kladné i negativní poznámky k práce. doc. Klimeš se dále zeptal: "Jak jste vyhodnocovala experiment? Jaké matematické vztahy jste použila pro analýzu?" Hodnocení odpovědi na doplňující otázky: zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO