Virtuální zprovoznění robotizované kompletace hřídele

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a virtuálním zprovozněním robotického pracoviště pro kompletaci hřídele elektromotoru. V teoretické části práce jsou shrnuty poznatky o virtuálním zprovoznění a je krátce představen simulační program Process Simulate z rodiny softwaru Tecnomatix. V praktické části je popsán návrh nového robotického pracoviště předmontáže rotorů, které má nahradit tři pracoviště ruční kompletace. Návrh byl proveden na základě analýzy aktuálního stavu procesu ruční kompletace a s využitím multikriteriální analýzy. V další části je popsán postup tvorby simulačního modelu v programu Process Simulate a tvorba PLC řídícího programu robotické buňky v programu TIA Portal. Práce obsahuje také návrh vizualizace ovládacího HMI panelu s použitím šablony HMI Template Suite. V závěru práce je popis samotného virtuálního zprovoznění.
This diploma thesis deals with the design and virtual commissioning of a robotic workplace for the assembly of an electric motor shaft. The theoretical part of the thesis summarizes the knowledge about virtual commissioning and briefly introduces the simulation program Process Simulate from the Tecnomatix software family. The practical part describes the design of a new robotic workplace for pre-assembly of rotors, which is to replace the three workplaces of manual assembly. The design was made on the basis of an analysis of the current state of the manual assembly process and using multicriteria analysis. The next section describes the process of creating a simulation model in the Process Simulate program and creating a PLC control program for a robotic cell in the TIA Portal program. The work also contains a proposal for the visualization of the HMI control panel using the HMI Template Suite. At the end of the work is a description of the virtual commissioning itself.
Description
Citation
KRŮPA, J. Virtuální zprovoznění robotizované kompletace hřídele [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vlček (člen) Ing. Radek Vlček (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student prezentuje svoji práci. Následuje posudky a student odpovídá na otázky oponenta. Komise se dodatečně ptá na: - jakým způsoben je zajištěna orientace víčka na trnu, - jakým způsobem je rotor motoru axiálně zajištěn na vozíku, - odhad taktu výrobního procesu, - návratnost pracoviště, - kritéria multikriteriální hodnocení a jejích hodnocení, - jakým způsobem je kontrolováno uložení rotoru a jeho obrácení, - kontrolu obsazení pozici ložisek, - zda bylo použito MCD v práci, - variabilitu montáže.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO