Obohacování a přepracovávání jaderného paliva

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Jaderné palivo je jednou z forem pro výrobu elektrické energie. Tato bakalářská práce se zabývá jeho úpravou a zpracováním, neboť pro jeho dobrou využitelnost se toto palivo musí podrobit speciálním procesům. Jejím cílem je rozebrat hlavní procesy, které se podílejí na výrobě jaderného paliva. Konkrétně se práce zaměřuje na obohacování jaderného paliva, což je proces, kterým se zlepšují jeho vlastnosti. První a druhá kapitola práce se zaměřuje na základní problematiku nejprve ohledně jaderné energetiky a následně ohledně jaderného paliva. Obohacování jaderného paliva je podrobně vysvětleno ve třetí kapitole práce, kde se dále nachází popis jednotlivých metod jeho obohacování. Dalším procesem, který se uskutečňuje po použití jaderného paliva, je jeho přepracovávání. Tomuto způsobu přeměny použitého paliva na znovu využitelné palivo se věnuje poslední kapitola.
Nuclear fuel is one form of electricity generation. This bachelor thesis deals with its modification and processing as this fuel has to undergo special processes to ensure its good usability. The aim of the thesis is to list and analyze the main processes involved in the production of nuclear fuel. The thesis is, in particular, focused on the enrichment of nuclear fuel, which is the process of enhancing its properties. The first and second chapter of the paper discusses basic issues of first nuclear energy and then nuclear fuel. The third chapter of the thesis explains in detail the enrichment of nuclear fuel and also describes different methods of enrichment. Another process taking place after nuclear fuel is used is it's reprocessing. This method of converting used fuel into fuel that can be reused is dealt with in the last chapter of the thesis.
Description
Citation
JANOUŠEK, P. Obohacování a přepracovávání jaderného paliva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Petr Kracík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Michal Špiláček, Ph.D. (člen) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly položeny tyto doplňující dotazy: 1) Jaká jsou kromě uranu další možná paliva jaderných elektráren? Zodpovězeno. 2) Proč jsou jaderná paliva obohacována na 5 %? Zodpovězeno. 3) Jaký je rozdíl mezi vyhořelým a použitým palivem? Částečně zodpovězeno. 4) Je vyhořelé palivo v kontextu ČR odpad nebo má využití? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO