Vývoj řídicí elektroniky pro magnetoreologické tlumiče vozidla Formula Student

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tématem této bakalářské práce je návrh řídicí desky magnetoreologických tlumičů. Deska má být schopna přijímat vstupní data z dataloggeru po sběrnici CAN. Z nich má následně, pomocí již známého řídícího algoritmu, vypočítat požadovaný proud a ten zpětnovazebně pomocí PI regulátoru regulovat. Dále má být schopna měřit teplotu magnetoreologické kapaliny v tlumiči pro možnost korekce degradace tlumící síly vlivem narůstající teploty. Další součástí této práce je otestovaní implementace tohoto řídícího algoritmu a změření F-v charakteristiky magnetoreologického tlumiče pro různé hodnoty proudu.
The topic of this bachelor thesis is the design of a control board for magnetorheological dampers. The board has to be able to receive input data from a datalogger over the CAN bus. From these data, it has to calculate the required current using a known control algorithm and has to be able to regulate it by feedback using a PI controller. Furthermore, it should be able to measure the temperature of the magnetorheological fluid in the damper to be able to correct the degradation of the damping force due to increasing temperature. Another part of this work is to test the implementation of this control algorithm and measure the F-v characteristics of the magnetorheological damper for different values of current.
Description
Citation
SKŘIVÁNEK, V. Vývoj řídicí elektroniky pro magnetoreologické tlumiče vozidla Formula Student [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svou diplomovou práci. Poté byly předneseny posudky a student odpověděl na otázky oponenta. Následně proběhla diskuze se členy komise vztahující se k diplomové práci, při které byly položeny následující dotazy: Jaká je spínací frekvence tranzistoru a proč je tak malá? Jaká je časová konstanta použité cívky? Proč je v návrhu tlumící cívka? Podle názoru komise byla úroveň odpovědí vyhovující.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO