Systém pro pořizování a správu nových záběrů historických fotografií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vytvořením systému pro správu a tvorbu historických fotografií a jejich refotografií, tedy novodobých snímků focených ze stejného místa, jako byly foceny jejich historické předlohy. Totožné objekty jsou na historické fotografii a její refotografii přesně zarovnány. Tento systém se skládá z webové aplikace, jejíž základem je výstup diplomové práce Martina Sikory, a mobilní aplikace, jejíž základem je výstup bakalářské práce Adama Červenky. Cílem je tedy rozšířit a publikovat webovou aplikaci, která umožňuje uživatelům přidat nebo vyhledat historické fotografie či jejich refotografie, případně využít editoru pro vytváření koláží. K webové aplikaci byla také přepracována mobilní aplikace, která rozšiřuje možnosti webové aplikace o možnost přímého vyfotografování refotografií z mobilního zařízení s využitím algoritmu pro snazší nalezení původního místa, ze kterého byla historická fotografie pořízena.
The aim of this master's thesis is to develop a system for the management and creation of historical photographs and their rephotographs, which are modern images taken from the same place as their historical models were taken. Identical objects are precisely aligned in historical photography and its rephotography. This system consists of a web application based on the output of Martin Sikora's master's thesis and a mobile application based on the output of Adam Červenka's bachelor's thesis. The goal is to expand and publish a web application that allows users to add or search for historical photos or their rephotos. Users also can use the editor to create collages. The mobile application was also redesigned to expand the possibilities of the web application with the possibility of direct taking of photographs from a mobile device using an algorithm to make it easier to find the original place from which the historical photograph was taken.
Description
Citation
RYŠAVÝ, T. Systém pro pořizování a správu nových záběrů historických fotografií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vývoj aplikací
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Mrázek, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Oponent hodnotil práci stupněm 4F, protože práce se značně odchýlila od původního zadání a technická zpráva nesplňuje standard diplomové práce. Student nedokázal vyvrátit výtky oponenta. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující. Otázky u obhajoby: Na kom konkrétně jste výslednou aplikaci testoval, co měli uživatelé konkrétně za úkol a jaká konkrétně byla uživatelská zkušenosti? Jaké znáte postupy pro testování uživatelské zkušenosti? Jak se takové experimenty vyhodnocují? Na základě čeho jste vyhodnotil původní mobilní aplikaci za nevyhovující? V čem konkrétně? Jak můžete ověřit, že Vaše aplikace tyto nedostatky řeší lépe?
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO