Systém pro autonomní řízení modelu autíčka na závodní dráze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je realizace systému pro autonomní řízení modelu autíčka na závodní dráze. První částí práce je studie typických způsobů vytyčení závodní dráhy pro pohyb modelářského autíčka a na ni navazující studie možných způsobů realizace autonomního pohybu modelu po závodní dráze. Další část je věnována hardwarové a softwarové stránce realizace navrženého systému. Předposlední část představuje navržený systém pro detekci překážek, jeho realizaci a výsledné vlastnosti. Poslední část práce prezentuje výslednou realizaci autonomního modelu schopného samostatné jízdy po vytyčené závodní dráze, čtení značek a reakce na překážku umístěnou na trati.
The goal of this project is the implementation of a system for autonomous control of a toy car model on a racetrack. First part of this project is a study of typical ways of laying out a racetrack for the movement of a model car and a follow-up study of possible ways of implementing the autonomous movement of the model on the racetrack. The next part is devoted to the hardware and software side of the implementation of the proposed system. The penultimate part presents the proposed system for obstacle detection, it's implementation and resulting properties. The last part of the project presents the final implementation of an autonomous model capable of independent driving on a set racetrack, reading signs and reaction to obstacle located on the track.
Description
Citation
KATRUŠÁK, J. Systém pro autonomní řízení modelu autíčka na závodní dráze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vývoj aplikací
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Mrázek, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Co Vás vedlo k volbě přístupu řešení detekce překážek v podobě konstrukce vlastního "LiDARu"? Jak hodnotíte přínos Vámi použitých moderních technologií (zejména kamery s vysokým rozlišením) oproti starším modelům, které i v minulosti ve zmiňovaných soutěžích velmi dobře obstály a navíc vykazovaly mnohem nižší nároky na výpočetní zdroje, příkon apod.? V čem Vaše řešení vyniká oproti ostatním?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO