Multi-Objective Optimization of Complex Composite Structures with Variable Stiffness

Abstract
Disertační práce se věnuje vývoji metodologií pro vice-cílovou optimalizací složitých kompozitních konstrukcí s proměnnou tuhosti. Vice úrovňový hybridní optimalizační algoritmus je založený na bázi hybridní optimalizační metody s využitím interpolační plochy odezvy, genetického algoritmu a jednoparametrické optimalizace. Pro strukturální analýzy je využit MKP software MSC Nastran. Nový genetický algoritmus a paralelní jednoparametrický optimalizační algoritmus na základě metody Zlatého řezu jsou vyvinuty pro metodologii. MKP software a vyvinuté optimalizační algoritmy jsou integrované pomoci komerčního optimalizačního softwaru Noesis Optimus od Noesis Solutions. Vyvinutá metodologie je ověřena pomoci testovací optimalizační úlohy.
The thesis is dedicated to development of a multi-objective optimization methodology for complex composite structures with variable stiffness. A multi-level hybrid optimization algorithm is developed based on a hybrid optimization method with interpolating response surface, a Genetic Algorithm and a one-dimensional optimization. Finite element analysis software MSC Nastran is used for structural analyses. A new Genetic Algorithm and a parallel one-dimensional optimization algorithm based on “Golden section” method are developed for the methodology. The finite element analysis software and the developed optimization algorithms are integrated with help of a commercial optimization software Noesis Optimus by Noesis Solutions. The developed methodology is verified on an example optimization problem. The results of the problem optimization are compared to those obtained using previously developed methodologies.
Description
Citation
SYMONOV, V. Multi-Objective Optimization of Complex Composite Structures with Variable Stiffness [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Pochylý, CSc. (předseda) prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (člen) prof. Ing. Radim Halama, Ph.D. (člen) doc. Ing. Dalibor Rozehnal, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-09-16
Defence
Dizertační práce řeší moderní téma optimalizace složitých kompozitních konstrukcí. Téma je aktuální a využitelné v technické praxo.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO