Magnetismus v zakřivených strukturách

Abstract
V oblasti magnoniky, nového výzkumného oboru využívajícího fyziku spinových vln, roste zájem o vývoj funkčních zařízení s unikátními vlastnostmi . Hlavní překážkou pro budoucí generace výpočetní techniky založené na spinových vlnách je řízení toku spinových vln. Technická realizace je však u konvenčních přístupů velmi náročná, jelikož spoléhají na rovinné magnetické struktury, kde jsou magnetické vlastnosti dány výlučně vlastnostmi použitých materiálů. Vlastnosti jako jednoosá magnetická anizotropie tedy nelze přímo ovládat. Předkládaná dizertační práce využívá nový přístup k indukci efektivní magnetické interakce zakřivením systému. Jednoosá magnetická anizotropie, která je způsobena vlnitostí systému, je studována ve strukturách s modulovanými povrchy připravenými depozicí indukovanou elektronovým svazkem a elektronovou litografií. Potenciál lokální kontroly směru magnetizace pomocí přístupu 3D nanofabrikace je univerzální a lze jej použít s jakýmkoli běžně používaným magnetickým materiálem. Kromě toho je demonstrováno šíření spinových vln v Damonově-Eshbachově geometrii bez aplikace vnějšího magnetického pole ve vlnitých magnetických vlnovodech pomocí mikroskopie Brillouinova rozptylu světla. Rozšíření šířky píku feromagnetické rezonance a získání parametru tlumení je uvedeno pro rovinné a vlnité struktury. V poslední části práce je srovnáno měření délky šíření spinových vln ve vlnitých strukturách s měřením parametru tlumení a s analytickými výpočty. Snížení délky šíření spinových vln u vlnovodů s větší amplitudou modulace je spojeno se zvýšení parametru tlumení.
In the field of magnonics, which is a novel research topic utilizing the physics of spin waves, there is an increasing interest in developing functional spin-wave devices with unique properties. These devices allow us to control the spin-wave flow and are needed for future spin-wave-based information processing. However, their technical realization is highly challenging with conventional approaches. They rely on planar magnonic structures, where the magnetic properties are exclusively given by the intrinsic parameters of used materials. Thus, properties like uniaxial magnetic anisotropy cannot be directly controlled. The presented thesis exploits a novel approach of inducing the effective magnetic interaction by the curvature of the system. The corrugation-induced uniaxial magnetic anisotropy is studied in structures with modulated surfaces prepared by focused electron beam-induced deposition and electron beam lithography. The potential of the local control over the magnetization direction using the 3D nanofabrication approach is universal and can be used with any commonly used magnetic material. Furthermore, the spin-wave propagation in the Damon-Eshbach geometry without an external magnetic field is demonstrated in corrugated magnetic waveguides by means of Brillouin light scattering microscopy. The broadening of the ferromagnetic resonance peak and extraction of the damping parameter is presented for the planar and corrugated structures. Finally, the comparison of the spin-wave propagation length measurement in corrugated waveguides with the total damping measurements, and with analytical calculations is shown. The decrease of the propagation length for the waveguides with larger modulation amplitude is associated to the increase of the damping parameter.
Description
Citation
TURČAN, I. Magnetismus v zakřivených strukturách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. CEITEC VUT. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Pokročilé nanotechnologie a mikrotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Radim Chmelík, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (místopředseda) RNDr. Martin Veis, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Jiří Spousta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Kalousek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-11-03
Defence
Disertační práce Ing. Turčana se zabývá magnetismem v zakřivených strukturách. Doktorand ve své práci popisuje nový přístup k indukci efektivní magnetické anizotropie využitím zakřivení systému. Jednoosá magnetická anizotropie indukovaná vlněním byla studována ve strukturách s modulovanými povrchy připravenými fokusovanou depozicí indukovanou elektronovým svazkem a elektronovou litografií. Potenciál vývoje nanofabrikační techniky je univerzální a lze jej použít s jakýmkoli běžně používaným magnetickým materiálem. Práce Ing. Turčana významně přispívá k výzkumnému oboru „magnonika“. Téma je velice aktuální a všechny stanovené cíle byly splněny. Anglický jazyk práce je na velmi dobré úrovni a odpovídá popisu vědeckého základu, popisu experimentálních technik, analýzy dat a diskuzi. Stav techniky v oboru je prezentován podrobným způsobem a dobře napsán. Své výsledky doktorand publikoval v impaktovaném časopise jako první autor a v dalších dvou publikacích jako spoluautor. V průběhu obhajoby Ing. Turčan zodpověděl na dotazy oponentů a členů komise výborně a prokázal své schopnosti pro samostatnou tvůrčí vědeckou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO