Synchronní generátor s permanentními magnety a aktivním usměrňovačem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce bylo ověřit, zda dokáže daný synchronní generátor s permanentními magnety firmy JULI Motorenwerk s.r.o. při zapojení s aktivním usměrňovačem (s tranzistory MOS-FET) dosáhnout většího maximálního výkonu oproti zapojení s neřízeným šestipulsním usměrňovačem. Pro tento účel byl sestaven matematický model v programu Matlab/Simulink. Simulacemi byl zde pozorován a porovnáván hlavně vliv usměrňovačů s různými typy zátěží na jeho výstupní veličiny, hlavně sdružené napětí Us a elektrický výkon Pe. Simulace byly porovnány s případným měřením.
The main objective of the master`s thesis was to prove, if permanent magnet synchronous generator made by company JULI Motorenwerk s.r.o. could reach higher maximum active power with active rectifier than with six-pulse bridge rectifier. For this reason a mathematical model was made in Matlab/Simulink. The influence of the rectifiers with various kinds of loading was observed and compared by simulations on output variables, like line-to-line voltage and active power. The simulations were also compared with measurement.
Description
Citation
MICHALICZEK, J. Synchronní generátor s permanentními magnety a aktivním usměrňovačem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student obhajoval svoji diplomovou práci na téma "Synchronní generátor s permanentními magnety a aktivním usměrňovačem". Student popsal simulovaný stroj, uvedl blokové schéma uvažovaného řízení a způsob návrhu regulátorů. Prezentoval matamatický model realizovaný v programu MATLAB. Uvedl výsledky simulací na tomto modelu při uvažování řízeného,neřízeného a aktivního usměrňovače. Popsal zjednodušený model synchronního generátoru s permanentními magnety a výsledky simulací v porovnání s modelem v dq osách a měřením. Student částečně zodpověděl dotazy oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO