Kompaktní měnič pro BLDC motor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem a realizací kompaktního měniče pro bezkartáčový elektromotor o mechanickém výkonu 600 W a jmenovitém momentu 1,6 Nm. Motor je koncipován na napětí meziobvodu 300 V. Důraz je kladen především na cenu a jednoduchost. Na základě toho je měnič navržen s jednoúčelovými obvody. Silová část je řešena pomocí obvodu FSBB15CH60C. Obvod je umístěn na samostatné desce silové elektroniky. Chlazení výkonového obvodu je provedeno povrchem konstrukce bezkartáčového elektromotoru. Řízení měniče zajišťuje obvod LB11696V, který je spolu s ovládacím obvodem NE556 umístěn na samostatné desce řídicí elektroniky. Kromě řídicího algoritmu v sobě obvod LB11696V integruje i ochrany nezbytné pro spolehlivý provoz měniče. Napájení elektroniky je provedeno pomocí univerzálního step-down měniče od společnosti MYRRA.
The work describes the design and implementation of compact inverter for brushless DC motor, which have mechanical power 600 W and rated torque 1.6 Nm. Motor is designed for DC link voltage with value 300 V. The focus is placed on the cost and simplicity. On this basis, the inverter is designed for uses single purpose power and control circuit. The power part is solved using a circuit FSBB15CH60C. The circuit is placed on a separate board of power electronics. Cooling of the power circuit is performed by the surface structure of BLDC motor. Control of the inverter ensures circuits LB11696V and NE566. The both circuits are placed on separate board of control electronics. Circuit LB11696V contains a control algorithm, as well as protections, which are necessary for safe operation of the inverter. Power supply of electronics is performed using step-down converter from MYRRA company.
Description
Citation
NEVŘIVÝ, T. Kompaktní měnič pro BLDC motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Wolf (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student obhajoval svou diplomovou práci na téma: Kompaktní měnič pro BLDC motor. Tento motor byl napájen přímo ze sítě (230 V). Student navrhoval měnič podle zadání, kde nejduležitějším kritériem byla cena. Měnič byl navržen včetně řídícího obvodu s přímém připojení Hallových sond. Návrh měniče byl vyroben a následně i proměřen v laboratořích FEKT-UVEE. Na otázky oponenta a následné doplňující dotazy zkušební komise student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO