Vliv aplikace biouhlu na mikrobiologické charakteristiky půdy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na posouzení vlivu biouhlu Pflazenkohle aplikovaného do půdy na mikrobiální charakteristiky půdy. Spolu s mikrobiálními vlastnostmi (mikrobiální funkční diverzita, mikrobiální a enzymatická aktivita) bylo v této práci posuzováno také působení biouhlu na fyzikálně-chemické vlastnosti půdy (pH, obsah organické hmoty, obsah organického C a N) a růst rostlin (výška, suchá hmotnost nadzemní a podzemní části). V experimentální části práce byly použity dva typy půd s nízkým obsahem organické hmoty (písčitá aridní půda a arenická černozem) po dvouleté kultivaci s biouhlem v aplikační dávce 0 a 20 g·kg-1, jako modelová rostlina byla vybrána kukuřice setá (Zea mays). Výsledky pěstebního experimentu ukázaly, že biouhel Pflanzenkohle má potenciál ovlivnit mikrobiální vlastnosti půdy, fyzikálně-chemické vlastnosti půdy a také růst rostlin. Jeho prokazatelné působení na mikrobiální charakteristiky půdy však bylo omezené, zřejmě z důvodu nevhodné aplikační formy biouhlu a nevhodně zvoleného typu použité půdy v rámci pěstebního experimentu. Pro další studium vlivu biouhlu na námi posuzované mikrobiální půdní vlastnosti by bylo vhodné pozměnit nastavení experimentu, aby bylo možné kvantifikovat rozdíly jako statisticky významné.
This diploma thesis is focused on the effect of Pflazenkohle biochar application into the soil and its corresponding microbial characteristics. Along with microbial characteristics (microbial functional diversity, microbial and enzymatic activity), the effect of biochar on soil physicochemical properties (pH, organic matter content, organic C and N content) and plant growth (height, above and below ground dry weight) was also assessed in this thesis. Two types of soils with low organic matter content (sandy arid soils and arenaceous chernozem) were used for the experiments. These soils were obtained after two years of cultivation with biochar at application doses 0 and 20 g-kg-1, maize (Zea mays) was selected as the model plant. The results of the cultivation experiment showed that Pflanzenkohle biochar has the potential to affect soil microbial properties, soil physicochemical properties and also plant growth, but its detectable effects on microbial characteristics of soil were limited. This was probably caused by the inappropriate biochar application form and also by the selection of soil type used for cultivation experiment. To be able to further study the effect of biochar on the soil microbial properties we considered, it would be necessary to modify the setting of cultivation experiments in the way to pronounce the statistically significant differences.
Description
Citation
ŠTORKOVÁ, N. Vliv aplikace biouhlu na mikrobiologické charakteristiky půdy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (člen)
Date of acceptance
2023-05-29
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Pekař: Jakým způsobem se biouhel přidával? Veselý: Může se jako biouhel použít odpadní materiál? Jaká je cena komerčního biouhlu? Jak interpretovat rozdíly v naměřených datech? K čemu je vztaženo zvýšení obsahu organické hmoty v půdě? Čeppan: Kolik bylo měřeno vzorků? Dzik: Jak si vysvětlujete navýšení pH? Kozáková: Jak často byly vzorky zalévány?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO