Browsing 2008 by Issue Date
Now showing items 1-20 of 154
-
Zhodnocení antioxidačního působení za použití různých analytických metod
Cílem diplomové práce je zhodnotit antioxidační účinky pěti různých sloučenin s potenciálním využitím jako antioxidanty v potravinách (propylgalát, kávová kyselina, ferulová kyselina, p-kumarová kyselina a L(+)-askorbová ... -
Taxonomické zařazení kvasinek rodu Saccharomyces z vybraných matric
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací metod kultivace, izolace a identifikace jednotlivých kmenů kvasinek z vybraných matric využitím metod molekulární biologie. Jako matrice byly použity hrozny, listy vinné révy a ... -
Molekulární mechanismus protinádorového působení nového platinového cytostatika
Tato práce se zabývá studiem mechanismů protinádorového působení nového platinového cytostatika. Vlastnosti doposud neznámého dinukleárního komplexu platiny s označením BBR3571 – DACH byly paralelně studovány spolu s ... -
Stanovení kyseliny fytové v pivovarských surovinách
V diplomové práci jsou uvedeny chemické i fyzikální vlastnosti kyseliny fytové, její pozitivní i negativní vliv na zdraví lidí, na využitelnost látek v lidském organismu a dále její možné využití v potravinářském průmyslu. ... -
Identifikace kvasinek rodu Saccharomyces během kvašení bílého vína
Tato diplomová práce se zabývá identifikací kvasinek rodu Saccharomyces účastnících se jednotlivých fází kvašení bílého vína. Rychlost, s jakou jsme schopni identifikovat druhy kvasinek, hraje důležitou roli pro posouzení ... -
Charakterizace sladkých proteinů thaumatinů kapalinovou chromatografií a hmotnostní spektrometrií
V této diplomové práci jsem se zabývala vývojem separační metody LC-MS pro stanovení thaumatinů. Dále jsem se zabývala izolací a stanovením thaumatinu v modelovém potravinovém vzorku. -
Vliv podmínek skladování na obsah aromaticky aktivních látek v tavených sýrech
Cílem této práce bylo sledovat vliv podmínek skladování (teploty a doby) na obsah aromatických látek ve sterilovaných tavených sýrech a také na jejich chutnost. Část sýrů byla uchovávána v lednici při teplotě 6 °C, část ... -
Fotokatalytická inaktivace kvasinek
Diplomová práce je zaměřena na studium účinku ultrafialového záření a oxidu titaničitého na kvasinku Candida vini. Fotokatalytická inaktivace této kvasinky byla prováděna na různých typech vrstev oxidu titaničitého nanesených ... -
Stanovení karnitinu v potravních doplňcích
Tato diplomová práce se zabývá stanovením L-karnitinu v potravních doplňcích. L karnitin je látka přirozeně se vyskytující v organismu, nepostradatelná v metabolismu mastných kyselin. Jako součást potravních doplňků je ... -
Změny obsahu mastných kyselin v rostlinných olejích během skladování
Cílem této diplomové práce byla identifikace mastných kyselin obsažených v rostlinných olejích plynovou chromatografií. Bylo sledováno množství mastných kyselin v závislosti na čase a podmínkách skladování. Podmínky ... -
Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukrové
Tato diplomová práce je zaměřena na studium antimikrobiálních účinků extraktů a macerátů ze sušené stévie cukerné (Stevia rebaudiana Bertoni). V teoretické části jsou shrnuty základní informace o rostlině stévii cukerné, ... -
Studium vlastností různých rostlinných olejů
Cílem této práce bylo stanovit jednotlivé tukové charakteristiky různých rostlinných olejů v závislosti na době skladování a podmínkách skladování. Podmínky skladování představovaly skladování při laboratorní teplotě a při ... -
Stanovení obsahových látek rostliny Echinacea
Rostliny rodu Echinacea jsou léčivé byliny stimulující imunitní systém. Používají se zvláště v boji proti chřipce a infekcím horních cest dýchacích. V této práci bylo analyzováno 7 komerčních výrobků obsahujících výtažky ... -
Faktory ovlivňující kvalitu červeného vína
V rámci diplomové práce byly monitorovány přítomné mikroorganismy ve vzorku hroznové šťávy červeného vína a vzájemné vztahy mezi kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Na kultivaci mikroorganismů byly použity tři různé média, ... -
Přehled současných preparátů - doplňků stravy uplatňující se při výživě mozkové tkáně
Tato diplomová práce je zaměřena na užívání doplňků stravy. Dotazníkovou studií bylo zjišťováno, jaké doplňky stravy jsou užívány nejvíce, jak často a v jakém období jsou nejčastěji užívány a jakým formám přípravků dává ... -
Možnosti fermentační výroby butanolu jako suroviny pro motorová paliva - úvodní studie
Cílem práce bylo zmapovat teoretické základy aceton-butanolové fermentace, z literární rešerše zjistit, jaké údaje jsou k dispozici pro možnost průmyslového využití tohoto procesu a vyvodit závěr pro další postup. Jsou ... -
Sledování antioxidantů v sušeném ovoci
Předložená diplomová práce je zaměřena na komplexní charakterizaci sušeného ovoce z hlediska obsahu antioxidačně aktivních látek. Za účelem dosažení cíle práce byla provedena analýza kyseliny askorbové, tokoferolu, karotenoidů ... -
Vliv tepelného opracování na trvanlivost vybraných potravinářských výrobků
Tato práce se zabývá vlivem tepelného opracování na trvanlivost dvou vybraných výrobků konzerváren Seliko trading a.s. Pro sledování byly vybrány výrobky Sterilované zelí ve sladkokyselém nálevu a Bůčková pomazánka. Hodnocení ... -
Příprava vrstevnatých struktur technologií PE CVD
Tato práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci tenkých vrstev připravených metodou plazmochemické depozice z plynné fáze (PE-CVD) na plošný substrát z křemíku. Součástí práce byla rozsáhlá charakterizace depozičního ... -
Vývoj a validace metody stanovení reziduí některých hormonálně účinných látek v biologickém materiálu metodou GC/MS
Tato diplomová práce se věnuje problematice výskytu a stanovení hormonálně účinných látek v biologickém materiálu. Cílem experimentální části bylo vyvinout a validovat analytickou metodu, vhodnou pro stanovení hormonálně ...