Pracoviště pro měření kapacitních a proudových charakteristik lithium-iontových akumulátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou lithium-iontových akumulátorů, popisuje běžné typy komerčních lithium-iontových akumulátorů, jejich výhody, nevýhody a charakteristické vlastnosti. Práce se detailněji věnuje vlivu teploty na charakteristiky lithium-iontového akumulátoru. V práci je popsán návrh a realizace pracoviště pro měření kapacitních a proudových charakteristik lithium-iontových akumulátorů za snížené a zvýšené teploty. V práci je popsána realizace chladícího a ohřívacího modulu využívajícího systém chlazení a ohřevu založeného na peltierových článcích.
This master's thesis deals with the issues of lithium-ion batteries, describing common types of commercial lithium-ion batteries, their advantages, disadvantages, and characteristic properties. The thesis focuses in more detail on the influence of temperature on the characteristics of lithium-ion battery. The thesis describes the design and construction of a workplace for measuring capacity and rate-capability characteristics of lithium-ion batteries at low and high temperatures. The thesis also describes the implementation of a cooling and heating module using a system based on Peltier devices.
Description
Citation
CÁPAL, D. Pracoviště pro měření kapacitních a proudových charakteristik lithium-iontových akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2023.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. (předseda) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Jana Zimáková, Ph.D. (člen) Ing. Josef Máca, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2023-06-07
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky komise k obhajobě: 1) Je třeba pro víc výukových skupin mít víc sad baterií? 2) Je fluor zdrojem požárů při zahřívání akumulátorů? 3) Je k práci udělaný zdrojový protokol?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO