Subtypy hypokinetické dysartrie u pacientů s pokročilou Parkinsonovou nemocí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá rozborem Parkinsonovo nemoci, hypokinetické dysartrie a akustických a statistických analýz. Hypokinetická dysatrie je porucha řeči, která je typickým projevem Parkinsonovo nemoci, tedy neurodegenerativního onemocnění, které postihuje přibližně 2% populace starších 65 let. Cílem této práce je odhalit subtypy hypokinetické dysartrie, a to na základě klinických parametrů, akustické analýzy a statistické analýzy. V akustické analýze byly implementovány parametry, které zkoumají oblast fonace, prozódie, artikulace a tempa řeči. Následně byla zpracována statistická analýza, díky které bylo možné subtypy hypokinetické dysartrie odhalit.
This final thesis deals with the research of Parkinson's disease, hypokinetic dysarthria, and acoustic and statistical analyses. Hypokinetic dysarthria is a speech disorder that is a typical manifestation of Parkinson's disease, a neurodegenerative disease that affects approximately 2% of the population over the age of 65. The aim of this work is to reveal the subtypes of hypokinetic dysarthria, based on clinical parameters, acoustic analysis, and statistical analysis. In the acoustic analysis, parameters that examine the area of phonation, prosody, articulation, and speech tempo have been implemented. Subsequently, a statistical analysis was processed, thanks to which it was possible to reveal the subtypes of hypokinetic dysarthria.
Description
Citation
ADAMJÁK, A. Subtypy hypokinetické dysartrie u pacientů s pokročilou Parkinsonovou nemocí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2023.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jana Jelínková (člen) MgA. Michal Indrák, Ph.D. (člen) Ing. Matěj Ištvánek (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2023-06-08
Defence
U III. subtypu hypokinetické dysartrie lze pozorovat chybějící hodnoty u parametru VOT. Je možné, že tento subtyp vznikl pouze z důvodu tohoto chybějícího parametru? Jaké konkrétní hodnoty akustických parametrů jsou vykresleny v radarových grafech? Myslíte si, že výsledky jsou použitelné pro další aplikace? Je možné, že studie záleží na rodném jazyku zkoumaných subjektů? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO