Zesilovače zvukových signálů pracující ve třídě D a jejich optimalizace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práca sa zaoberá prehľadom typov zosilňovačov zvukového signálu, pričom jej hlavným cieľom popis triedy D. Okrem základného princípu funkcie sú v nej prehodnotené najdôležitejšie parametre tejto triedy, ako aj jej nedostatky a nevýhody. Následne je vytvorený návrh laboratórneho prípravku zosilňovača v triede D, pozostávajúceho s diskrétnych súčiastok, na ktorom je možné nastavovať viaceré parametre a sledovať dôležité signály. V práci sú taktiež zahrnuté simulácie tohto návrhu v programe Micro-Cap na overenie jeho funkčnosti. Na ich základe je skonštruovaný funkčný laboratórny prípravok použiteľný vo výuke a sú tiež zmerané jeho parametre.
This thesis deals with an overview of the types of audio signal amplifiers, while its main goal is the description of class D. In addition to the basic principle of function, it reviews the most important parameters of this class, as well as its shortcomings and disadvantages. Subsequently, a design of a laboratory device, a class D amplifier consisting of discrete components is created, on which it is possible to set several parameters and monitor important signals. The thesis also includes simulations of this design in the Micro-Cap program to verify its functionality. Based on them, a functional laboratory device usable in exercises is constructed and and its parameters are also measured.
Description
Citation
ĎURKA, A. Zesilovače zvukových signálů pracující ve třídě D a jejich optimalizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2023.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jana Jelínková (člen) MgA. Michal Indrák, Ph.D. (člen) Ing. Matěj Ištvánek (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2023-06-08
Defence
1. K jakému maximálnímu fázovému posuvu vstupního signálu bude docházet při použití filtru 2. řádu a 4. řádu? A jaké hodnoty fázového posuvu budou na mezních kmitočtech těchto filtrů? Jak spolu souvisí řád filtru a maximální hodnota fázového posuvu? Na základě čeho jste navrhoval výstupní dolní propust, co bylo požadovanou vlastností filtru ve Vašem návrhu? Popište to analyticky, jasně a přesně. 2. Myslíte si, že Vaše změřená charakteristika na obrázku 3.5 se bude shodovat se skutečností při zatížení zesilovače reproduktorem či reproduktorovou soustavou? Myslíte si, že reproduktor s uvedenou impedancí např. 8 Ohmů má skutečně impedanci 8 Ohmů? Vysvětlete, jakým způsobem ovlivňuje zatěžovací impedance vlastnosti tohoto výstupního filtru. Je vůbec možné dosažení vyrovnané kmitočtové charakteristiky tohoto filtru při zatížení reproduktorem v užitečném kmitočtovém pásmu, pokud ano, jak? Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO