Stanovení tenzidů v odpadech a odpadních vodách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tenzidy patria medzi povrchovo aktívne látky so schopnosťou znižovať povrchové napätie, čo sa využíva hlavne v pracích a čistiacich prostriedkoch. Diplomová práca je zameraná na stanovenie tenzidov v odpadoch a odpadných vodách. V teoretickej časti sú opísané základné vlastnosti tenzidov, ich rozdelenie, platná legislatíva v EU a v SR v oblasti nakladania s týmito látkami a rôzne analytické metódy stanovovania týchto látok. Záver práce tvorí zhodnotenie výsledkov merania koncentrácie aniónových tenzidov, ktoré boli stanovované vo vzorkách odpadnej vody a v kaloch.
Surfactants belong to the surface active agents with the ability to reduce surface tension, which is used mainly in detergents and cleaners. The diploma thesis is focused on the determination of surfactants in waste and waste waters. The theoretical part describes the basic properties of surfactants, their distribution, valid legislation in the EU and SR in the field of working with these materials and a variety of analytical methods for the determination of these substances. The conclusion of the thesis is to evaluate the results of measuring the concentration of anionic surfactants, which were determined in samples of waste water and sludge.
Description
Citation
SIGETOVÁ, M. Stanovení tenzidů v odpadech a odpadních vodách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-06
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka se vyjádřila k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO