Studenti sobě - Studentské centrum Poříčí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Vzhledem k náročné parcele na nároží v blízkosti kostela Milosrdných bratří a v sousedství téměř funkcionalistického hotelu Austerlitz jsem považovala za základ zdůraznit nároží s hlavním vstupem, zároveň však vhodně navázat na stávající uliční frontu. Hmota objektu je po podlažích rozdělena na 3 části – první podlaží dodržuje uliční čáru, druhé podlaží je převislé a reprezentativní (nejvíce působí na kolemjedoucí obyvatele), další čtyři podlaží jsou opět ustupující. Obytná funkce těchto podlaží je zdůrazněna převislými kvádry balkonů. Dominantní částí je právě nároží – 2 prosklené kvádry nad sebou plně ukazují na převýšené prostory, které se nachází v této části budovy (horolezecká stěna přes 3 podlaží, galerie se zelení přes 2 podlaží). První podlaží slouží celé ke stravování a zázemí menzy, ve druhém se kromě menzy objevuje také funkce sportovní - zrcadlový sál na aerobic, sál na stolní tenis a již zmíněný prostor posilovny s horolezeckou stěnou. Horní čtyři podlaží slouží funkci obytné - studenti jsou ubytováni v buňkách po 2 až 4 lůžkách. Parkování je řešeno jako podzemní dvoupodlažní s parkovacím výtahem s ohledem na konstrukční systém, který je skeletový s příčnými ŽB rámy.
Because of the difficult plot of the corner near the church of the Brothers of Charity and the neighborhood almost functionalist hotel Austerlitz I considered as a basis of my idea to emphasize the corner by the main entrance. There is a mass of the building divided into 3 parts - the first floor respects the street line, the second floor is a overhanging and representative (most acts for passing people), the next four floors are receding again. The living function of these floors is emphasized by overhanging balconies. The dominant part is just the corner - two glass blocks above themselves point at high areas that are located in this part of the building (a wall climbing over 3 floors, a gallery with vegetation over 2 floors). In the first floor there is located a restaurant and canteen facilities, in the second floor except the other canteen appears also sport function – a hall for aerobics, table tennis hall and the mentioned area of the gym with climbing wall. The upper four floors serve residential function - students are accomodated in cells with 2, 3 or 4 beds. Parking is solved as a two-storey underground parking with regard to the structural system that is created by concrete skeleton with the transverse frames.
Description
Citation
MATULOVÁ, L. Studenti sobě - Studentské centrum Poříčí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. arch. Jan Hrubý, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) prof. Ing. arch. Ivan Ruller (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen)
Date of acceptance
2011-05-24
Defence
Studentka představila svou práci a reagovala na podněty a připomínky oponenta a vedoucího práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO