Soubor úloh z oblasti sběru dat (Data Acquisition) pro kurs BEMS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Obsahem této práce je pochopení problematiky sběru dat. Je zde vysvětleno co je to sběr dat, taktéž jsou vysvětleny některé často používané pojmy a principy, které s touto problematikou souvisí. Jak lze z určitého fyzikálního procesu nebo jevu získat užitečné informace. Jak může být takto získaná informace dále zpracována nebo reprezentována. Část práce se zabývá hardwarovou stránkou zařízení a to nejčastěji používaných sběrnic a s tím související měřící systémy, karty a moduly. Kromě hardwarové části jsou zmíněny také používané vývojové a měřící programy, jejich vlastnosti a systém tvorby aplikací. V díle je možné se dozvědět jaké úlohy mohou využívat sběr dat. S jakými problémy se v praxi lze setkat a tudíž nutné počítat. Jako příklad celého systému pro sběr dat jsou ukázány příklady dvou úloh vypracovaných v systému LabVIEW. Obě úlohy pracují s reálným zařízením a tak získávají reálná data, se kterými lze dále pracovat.
The content of this thesis is to understand a field of data acquisition. There is explained what it is data acquisition and also there are described frequently used terms and principles, which belong to this theme. We have to understand how to get useful information from a specific physical effect or event; how can be this information processed or represented. A part of this thesis describes hardware side of this mechanism – the most used buses and measuring systems, cards and modules belonging to it. There are also described used developing and measuring programmes, their features and system of output of applications besides. In the thesis we can see which tasks can use data acquisition, which problems can appear and we have to know about them. As an example of the whole data acquisition there are showed two tasks which are worked out in system of LabVIEW. Both tasks work with real mechanisms so they get real data and we can work with them further.
Description
Citation
NOVOTNÝ, M. Soubor úloh z oblasti sběru dat (Data Acquisition) pro kurs BEMS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Němec, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pásek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO