Příprava syntetických superabsorbentů vody s obsahem huminových kyselin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na vývoj a následnou charakterizaci syntetického hydrogelového materiálu s obsahem huminových kyselin. Na základě literární rešerše byl v experimentální části navržen a optimalizován postup přípravy syntetického superabsorbentu s obsahem huminových kyselin, a to s ohledem na splnění požadované funkčnosti výsledných materiálů jako jsou botnací schopnosti a postupné uvolňování huminové složky. Nedílnou součástí předložené práce je také podrobná charakterizace zkoumaných superabsorbentů pomocí široké škály fyzikálně-chemických metod (reometrie, vlhkostní analyzátor, FT-IR). Příprava těchto materiálů je směřována k jejich využití v zemědělství a v ochraně životního prostředí.
This diploma thesis is focused on development and characterization of synthetic hydrogel materials containing humic acids. Based on the literature review, procedure for the preparation of synthetic superabsorbent containing humic acids was designed and optimized in order to maintain required functionality of the resulting materials, such as swelling abilities and to the controlled the release of humic substances. Very important part of this work was also characterization of superabsorbents by wide range of routine physic-chemical methods (rheometry, moisture analyzers, FT-IR). Preparation of these materials is aimed to their use in agriculture and in the environment.
Description
Citation
NOVÁČKOVÁ, T. Příprava syntetických superabsorbentů vody s obsahem huminových kyselin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) doc. Ing. Květoslav Růžička, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-04
Defence
Pekař – teplota sušení podíl anorganické a organické složky v půdě Veselý – proč se látka nazývá supersorbent Zmeškal – komplexní viskozita, vysvětlení závislostí Lehocký – kdy byly ukončeny polymerční reakce, vzájemný vliv monomerů při polymeraci toxicita superabsorbentů Růžička – vliv solí na botnání organických složek
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO