Vliv aktivity kyslíku, během tavby a odlévání, na metalurgickou jakost slitin železa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Odlévání zkušebních odlitků z nízkouhlíkové oceli s různými stupni dezoxidace. Měření aktivity kyslíku v odlitcích od odlití až po ztuhnutí odlitku. Analýza chemického složení vměstků. Výpočet termodynamické rovnováhy mezi aktivitou kyslíku a aktivitou hliníku, křemíku a manganu v nelegované oceli. Odhad podmínek pro průběh uhlíkové reakce ve sledovaných odlitcích. Sledování souvislosti mezi složením vměstků a vznikem bublin v odlitku.
Casting of test castings from low – carbon steel with different deoxidation degrees. Oxygen activity measurement in castings – from the temperatures over liquidus to solidification of metal. Analysis of chemical composition of inclusions. Calculation of thermodynamic equilibrium between oxygen activity and aluminium, silicon and manganese activities in unalloyed steel. Estimation of conditions for the course of carbon reactions in studied casting.
Description
Citation
PECINA, V. Vliv aktivity kyslíku, během tavby a odlévání, na metalurgickou jakost slitin železa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Elbel, CSc. (člen) prof. Ing. Karel Stránský, DrSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Humár, CSc. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-30
Defence
DDP splnila stanovené cíle a prokázala, že doktorand má v daném oboru hluboké teoretické znalosti a experimentální dovednosti, že dokáže pracovat tvůrčím způsobem a na vysoké vědecké i odborné úrovni. Práce představuje významné vědecké a inženýrské dílo, které má nejenom hodnotu teoretickou, ale též mimořádnou hodnotu praktickou. Pozoruhodné je například konstatování, že chemické složení oxidické fáze vměstků umožňuje kvalifikovaně posoudit aktivitu kyslíku během tvorby těchto oxidických fází vměstků v daném místě odlitku a prokázání relace mezi výskytem bublin a složením vměstků v oceli. Významná je též relace součtu obsahů Al a Si ve vměstcích pro daná rozmezí uhlíku v ocelích k výskytu bublin v odlitcích.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO