Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve Stévii cukerné

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá rastlinou, nazývanou stévia sladká a analýzou fenolických látok v extraktoch z nej. Teoretická časť zahŕňa botanický popis rastliny, jej chemické zloženie i vplyv na ľudské zdravie. Zaoberá sa tiež sladidlom vyrobeným zo stévie, označeným ako E 960: steviol-glykozidy. V práci je uvedený i zoznam firiem, ktoré vyrábajú toto sladilo, vrátane potravinárskych výrobkov, v ktorých je použité. Experimentálna časť je zameraná na stanovenie fenolických látok v extraktoch zo stévie, pretože listy rastliny sa najčastejšie využívajú na sladenie čaju. Cieľom bolo zistiť, ako sa mení obsah fenolických látok vylúhovaním listov pri rôznom čase, ale i rôznej teplote vody. Tiež bol porovnaný obsah týchto látok v listoch z rôznych vzoriek rastlín.
This bachelor thesis deals with plant, called stevia rebaudiana and analysis of phenolic compounds in the extracts from it. The theoretical part describes its botanical characteristics, chemical constitution and effect on humans health. This thesis is interested in sweetener, produced from stevia, comercionally used as E 960: steviol-glykosides, too. There is listed register of companies producing this sweetener and food products, where stevia is used in. The experimental part of thesis is focused to analysis of total phenolic content in stevia extracts, because leaves of stevia are primary used for sweetening of tea. The main aim of the thesis was find out, how is total phenolic content changed during extraction of leaves in time, in water with different temperature and in different samples.
Description
Citation
PORUBČANOVÁ, V. Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve Stévii cukerné [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Márová: Pěstuje se Stevie u nás ? Jak se připravuje prům. preparát ? prof. Potáček: Byla provedena podrobná analýza extraktu ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO