Návrh a analýza elektromagnetu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a analýzou elektromagnetu. První kapitola je úvodem do řešeného problému. Ve druhé kapitole je pojednáno obecně o základních vztazích elektromagnetického pole. Třetí kapitola je věnována principu činnosti a konstrukci elektromagnetů, doplněná o jejich obecné rozdělení. Seznámení s metodou konečných prvků a programem FEMM je náplní čtvrté kapitoly. Pátá kapitola je věnována analýze stejnosměrného elektromagnetu, kapitola šestá analýze jednofázového střídavého elektromagnetu. V sedmé kapitole jsou zhodnoceny a ověřeny výsledky celkové analýzy obou elektromagnetů.
This work deals with a proposal and an analysis of electromagnets. The first chapter is an introduction into solve of the problem. In the second chapter there is a general discussion about basic relations of the electromagnetic field. The third chapter is dedicated to the operation principle and construction of electromagnets and is supplemented with their common classification. The fourth chapter introduces the Finite Element Method and the FEMM programm. The fifth chapter is dedicated to the analysis of the DC electromagnet, the sixth chapter analysis single-phase AC electromagnet. In the seventh chapter there is a review of results of general analysis of both electromagnets.
Description
Citation
MACEK, P. Návrh a analýza elektromagnetu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (předseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Severín (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Student prezentoval práci na téma Návrh a analýza elektromagnetu. Student popisuje teorii elektromagnetického pole a popisuje princip funkce, konstrukci a charakteristické vlastnosti elektromagnetu. Provedl analytickou analýzu elektromagnetu a pomocí metody konečných prvků v programu FEMM ověřil správnost výpočtu. Na otázky komise odpovídal hbitě a správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO