Hodnocení kalů a sedimentů pomocí testů ekotoxicity

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Sedimenty a čistírenské kaly jsou jednou ze součástí životního prostředí. Kaly vznikají v čistírnách odpadních vod jako pevný zbytek po vyčištění vody, jsou tudíž antropogenního původu. Ačkoli sedimenty vznikají přirozenými procesy, k jejich vzniku z velké části člověk také přispívá. Sedimenty a kaly mohou být vzhledem ke svým vlastnostem a původu rezervoárem mnoha kontaminantů. V současné době je podporováno využití sedimentů a kalů například k rekultivacím nebo jako přirozeného hnojiva. Po aplikaci na půdu může z těchto matric dojít k uvolnění kontaminantů do prostředí. Proto je důležité zabývat se jejich případnými ekotoxickými účinky. Sedimenty a kaly byly ekotoxikologicky zhodnoceny prostřednictvím biotestů s vodným výluhem a biotestů v kontaktním uspořádání. Pro provedení biotestů s vodným výluhem byly použity organismy Daphnia magna, Thamnocephalus platyurus, Sinapis alba a Lemna minor. Biotesty v kontaktním uspořádání byly provedeny na organismech Heterocypris incongruens, Lactuca sativa a Eisenia fetida.
Sediments and sewage sludges are part of the environment. Sewage sludges are formed in wastewater treatment plants as solid residues after water purification, therefore they have antropogenic origine. Although the sediment are formed by natural processes, humans also contribute to their formation. Sediments and sewage sludges can be a reservoir of a number of contaminants, due to their properties. Utilisation of sediments and sewage sludges as material for recultivation or a natural fertilizer is currently supported. But after application to the land, contaminants can be released to the environment. The consideration of ecotoxicological effects of sediments and sewage sludges is very important. Sediments and sewage sludges were ecotoxicologicaly evaluated by bioassays with water leacheate and by whole sediment bioassays. Daphnia magna, Thamnocephalus platyurus, Sinapis alba and Lemna minor were used to perform tests with water leacheate. Heterocypris incongruens, Lactuca sativa and Eisenia fetida were used to perform whole sediment tests.
Description
Citation
ONDROVÁ, J. Hodnocení kalů a sedimentů pomocí testů ekotoxicity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-07
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka se vyjádřila k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO