Design přepravníku dřeva s ručním ovládáním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V diplomové práci je představen designérský návrh přepravníku dřeva s ručním ovládáním. Navržený přepravník patří mezi malé mechanizační prostředky, které se používají pro maloobjemovou těžbu. Tento přepravník pracuje v těžce přístupném terénu – vyznačuje se dobrou svahovou dostupností a překonáváním překážek. Koncept ovládání a bezpečné místo sezení obsluhy je přínosem v oblasti ergonomie. Stroj je šetrný k prostředí lesa, protože minimalizuje vznik půdní eroze. Dalším kritériem návrhu stroje je snadná omyvatelnost a údržba. Funkční stránka je podpořena účelným a estetickým tvarováním stroje, které je v této kategorii ojedinělé. Srovnáním nabízených strojů na trhu s návrhem v této práci, je jasné, že role designéra je nenahraditelnou součástí vývoje stroje.
Subject of this thesis is design of a timber trailer with manual control. The designed timber trailer is one of the small machines that are used for a low–volume timber production. This timber trailer operates in a rough terrain – its outstanding feature is the ability to operate on steep slopes and overcome obstacles. The concept of the control system and the safe seating of a driver are contributions to the field of ergonomics. This machine is considerate of a forest environment because it minimizes formation of soil erosion. Easy washability and maintenance are other criteria of this proposal. The functional point of the design is firmed by the purposeful and aesthetic shaping which is unique in this category. Comparison of the proposal presented in this thesis with available machines demonstrates that work of designer is indispensable part of a machine development process.
Description
Citation
PACLÍK, T. Design přepravníku dřeva s ručním ovládáním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Průmyslový design ve strojírenství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) prof. akad. soch. Peter Paliatka, ArtD. (místopředseda) akad. soch. Tamara Buganská (člen) prof. RNDr. Miroslav Doupovec, CSc., dr. h. c. (člen) doc. akad. soch. Ladislav Křenek, ArtD. (člen) doc. akad. soch. Peter Lehocký, ArtD (člen) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (člen) PhDr. Jana Pavlíčková (člen) akad. soch. František Pelikán (člen) doc. Ing. arch. Jan Rajlich (člen) prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc. (člen) akad. soch. Zdeněk Zdařil (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO