DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Dům v srdci města by dle mého názoru měl být především součástí organismu a spolupodílet se na jeho fungující struktuře. Tedy udělat nejen fungující město krásné ale zároveň jej obohatit. Mým záměrem bylo vytvořit objekt, který nebude pouze “parazitovat” na svém okolí, ale nabídne i nový potenciál a to prostorem, funkcí, provozem... Navržené řešení skýtá nejen svým obyvatelům bydlení doplněné o služby, ale i jeho okolí nový městský prostor k užívání. Osobně vnímám ulici Pekařskou jako poměrně frekventovanou spojnici a zaniklá historická ulička na daném místě byla příjemným vydechnutím v méně dravém prostředí. Nově vzniklý prostor tedy chápu ne pouze jako kratší spojnici ulic při cestě městem, ale jako nový městský prostor, který láká své okolí novými funkcemi, zelení a poměrně intimnějším charakterem. Cíleně je zde pak navržena kombinace funkcí, která přináší místu různé složení a dostatek jeho uživatelů během celého dne.
House in the heart of the city would, in my opinion, should be primarily part of the body and to participate in its operating structure. So do not just functional but beautiful town at the same time enrich it. My intention was to create a building that will not only "free riding" on its surroundings, but also offer new potential and space, function, operation ... The proposed solution not only offers its residents living complemented by service, but also around the new urban space to use. Personally, I see the street Pekarska be quite busy junction and deaths historic streets to the place was a pleasant breath in less predatory environment. The newly formed space thus be understood not only as a short line connecting the city streets on the way, but as a new urban area, which attracts around new features, vegetation and relatively intimate character. Targeting is here then proposed a combination of features that come with different composition and location of its users enough during the day.
Description
Citation
ZOUHAROVÁ, J. DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Zdeněk Jiran (předseda) doc. Ing. arch. Andrea Bacová, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jan Sochor (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jiří Vokřál (člen)
Date of acceptance
2013-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO