DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Potenciál místa tkví nejen v jeho lokaci, nýbrž i dominantní pozici, kterou vůči svému okolí zastává. Nezastavěná parcela představuje jakýsi „uzel“, či „ostrov“ …rozvolnění přísně liniového charakteru Pekařské. Je místem, v němž se setkávají tři různorodé proudy - klasicistně vážná část přibíhající z Mendlova náměstí, dramaticky rozhádaný horní úsek, ústící do prostoru od Husovy třídy a nevýrazná Anenská, která, jakoby tam „prostě zabloudila“. Všechny „tři“ ulice jsou však s parcelou úzce spjaty a proměna místa jednoznačně znamená i jejich proměnu. Výrazným rysem pozemku je jeho vizuální exponovanost při pohledu od Mendlova náměstí, kdy parcela vytváří „obraz“ k němuž se pěšák přibližuje. Tento obraz by měl být zajímavý, proměňující se, aby upoutal pozornost člověka déle než jen na jednu dvě vteřiny. Obraz by měl v neposlední řadě také sdělovat - co se na daném místě odehrává, jaké jsou vazby jednotlivých objektů… je orientačním bodem a měl by toho ve vztahu k pěšáku využívat. Také by neměl být přitažlivý jen z dálky - když se člověk přiblíží do jeho těsné blízkosti, měl by být překvapen objevením něčeho nového, co z dálky nebylo patrné, měl by být zaujat detailem, či myšlenkou, kterou lze vyčíst až při blízkém kontaktu.
Potential sites lies not only in its location but also the dominant position it holds to their surroundings. Undeveloped plot represents a "node" or "island" ... loosening strictly linear character Bakery. It is a place which brings together three disparate streams - Classical serious at the running part of Mendel Square, dramatically quarreling upper section flowing into the area from Hus class and insignificant Anenská that, if there "just got lost." All "three" street, however, are closely connected with the plot and the transformation of space clearly indicates their transformation. A distinctive feature of the property is its visual exposure of looking from Mendel Square, the plot creates a "picture" to which the pawn closer. This image should be interesting, changing to attract one's attention for more than just one or two seconds. The image should not least communicate - what is happening on the ground, what links are individual objects ... a landmark and should, for use by infantrymen use. It should also not be attractive from a distance - when one zooms in close proximity, should be surprised by the discovery of something new, something that was not noticeable from a distance, it should be attention to detail, or idea that can be seen only at close contact.
Description
Citation
VESELÁ, M. DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Zdeněk Jiran (předseda) doc. Ing. arch. Andrea Bacová, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jan Sochor (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jiří Vokřál (člen)
Date of acceptance
2013-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO