DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Řešené území se nachází v jedinečné situaci - mezi Starým Brnem, kam jsou kladeny počátky města, a historickým jádrem. Trojúhelníková plocha v místě, kde z Pekařské vybíhá Anenská, je na přechodu mezi honosným městem a rozdrobenou oblastí pod Provaznickým kopečkem. Cílem návrhu je vytvořit komplex budov, které reagují na tyto specifické podmínky a tvoří novou vrstvu města. Prvním rozhodnutím bylo pevné uzavření tohoto heterogenního území. Vzniká tak jasně daná struktura definující jak frontu v obou navazujících ulicích, tak jejich křižovatku. Vzhledem k jeho výsostné pozici v rámci městské struktury je pozemek maximálně zastavěn, ovšem bez překračování výškové hladiny okolí. Hmota na severní straně tak postupně klesá spolu s terénem, přičemž na nároží vytváří pevnou tvář. Do méně významné ulice pak vstupuje postupně snižující se objem, který opět navazuje na existující objekty. Hmota je protknuta znovu definovanou uličkou sv. Anny, která tak spojuje dva odlišné světy. Z ní je pak možné vystoupat podél zdi do zahrady při Anenských terasách. Funkčně převažuje v rámci objektu bydlení. Spojovací nárožní hmota slouží jako kancelářská plocha, veškeré prostory s návazností na parter jsou pak pronajímatelnými obchodními jednotkami. Ulička Sv. Anny je lemována drobnými ateliéry a řemeslnými dílnami, čímž celek získává zcela ojedinělý charakter.
The place has a unique location - in between Stare Brno, where the city originated, and the historical city centre. Its triangular shape is defined by two adjoining streets, a vibrant and ancient Pekarska and much younger Anenska. It is also a kind of transition between the big noble city and a shabby, yet fairy area. The design seeks to create a complex of buildings that react to these specific features and add a new layer to the city. The first decision was to enclose this heterogeneous area. Thus a clear structure is defined in regard to both streets as well as their junction. Due to its specific location, the site is built on intensively, yet without exceeding the overall height level of the area. The mass on the north side goes gradually down and the corner forms a firm figure. In the less important street, the scale of the objects becomes smaller, thus interacting with its surroundings. The re-created St. Anna lane acts as a contemporary link between these two worlds. Moreover, it is possible to climb up from there to a public garden on the hill. Functionally, apartment buildings prevail. The corner block serves as offices and there are shops on the ground level. The lane is lined with small studios for artists and craftsman, thus giving the area a unique character.
Description
Citation
PETRUŠKOVÁ, L. DŮM NA ÚPATÍ - MĚSTSKÝ DŮM V HISTORICKÉM CENTRU BRNA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Zdeněk Jiran (předseda) doc. Ing. arch. Andrea Bacová, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jan Sochor (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Jiří Vokřál (člen)
Date of acceptance
2013-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO