Výpočet přídavných ztrát asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem práce je určení přídavných ztrát v asynchronním motoru naprázdno, a vytvoření výpočetního programu v MATLABu pro výpočet těchto ztrát. Přídavné ztráty jsou způsobeny především vířivými proudy na povrchu statoru a rotoru, pulzací těchto proudů vlivem periodické změny magnetické vodivosti vzduchové mezery, proměnlivou magnetickou indukcí v zubech statoru a rotoru a diferenčním rozptylem. Velikost přídavných ztrát se liší konstrukcí motoru a to především tím, zda-li jsou drážky izolované, neizolované, rovné nebo zešikmené.
The main goal of this thesis is a determination of an idle stray losses in induction machine and creation calculation program in MATLAB. The stray losses are caused especially by the eddy currents on the surface of stator and rotor, further by a pulsation of these currents owing to the periodical change of air-gap permeance, magnetic induction in stator and rotor teeth and a differential leakage. Value of stray losses are different of engine construction especially by it are scoring insulated, uninsulated, straight or slant.
Description
Citation
JIRÁSEK, T. Výpočet přídavných ztrát asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (místopředseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Výpočet přídavných ztrát asynchronního motoru. V úvodu uvedl přehled přídavných ztrát, které vznikají při provozu asynchronního motoru. Dále prezentoval obecný výpočet jednotlivých přídavných ztrát a parametry, které velikost ztrát ovlivňují. Pro stanovení výpočtu ztrát konkrétního stroje vytvořel student program v prostředí Matlab, který v přednášce vysvětlit. Odpověděl na otázky oponenta. S problémy odpovídal na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO