Segmentace ledvin z renální perfúzní MR sekvence obrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou segmentace ledvin v perfúzních MR obrazech. Segmentace ledvin se provádí různými metodami. Jedná se o regionově založené metody, deformovatelné modely, metody založené na modelech, hranově založené metody a další. Dosud není znám univerzální algoritmus, který by se dal použít pro segmentaci ledvin různých pacientů. Navrženou metodou této diplomové práce je aktivní kontura Snake, která je vytvořena v programovacím prostředí MatLab. Výsledné kontury jsou kvantitativně a vizuálně porovnány s manuální segmentací.
This master’s thesis deals with kidney segmentation in perfusion magnetic resonance image sequences. Kidney segmentation is carry out by a few methods such as regionbased techniques, deformable models, specimen-based methods, edge-oriented methods etc. The universal algorithm for patient kidney segmentation still does not exist. Proposed method is an active contour Snake, which is created in programming environment MatLab. Final contours are quantitatively and visually compared to manual kidney segmentation.
Description
Citation
JÍNA, M. Segmentace ledvin z renální perfúzní MR sekvence obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Prof. Jan měl výhradu k neúplnému porozumění principu výpočtu segmentace a souběžném užití jeho metodiky ve vlastní práci. Ing. Vítek se pta, zda se v práci nachází zhodnocení nastavení parametrů výpočtu na výsledky. Ing. Starčuk se ptal jaký byl použit ty použité pulsní sekvence. Jak hodnotíte závažnost rozdílu mezi manuální a softwarovou segmentaci kontury? Prof. Jan, z jakých hledisek jste hodnotil, že tato metoda je optimální pro řešení diplomové práce? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a na mezi použitelnosti odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO