Studium účinků pasivních silových složek řezání na obráběný povrch

Abstract
Dizertační práce se zaměřuje na hodnocení moderních obráběcích nástrojů, zejména pak nástrojů pro dokončovací operace, u kterých je hodnocen vliv pasivních silových složek na obráběcí proces. Práce se bude podrobně zaobírat analýzou vzniku třísky a ději, které tento proces doprovází a zásadním způsobem se podílí na vzniku nového povrchu. V experimentální části je podrobně analyzován záznam průběhu silového zatížení u nástroje MT3. Jedná se o vystružovací hlavici určenou pro dokončování děr za vysokých řezných rychlostí (100-200 m.min-1) při úběru třísek s malým průřezem AD (0,024 mm2). Zvláštní pozornost je věnována hodnocení profilu nově vzniklého povrchu po obrábění a hodnocení změny geometrie a zatížení břitu, které se zásadním způsobem promítá do vzniku a rozvoji pasivních sil.
This dissertation thesis focuses on the evaluation of modern machine tools, especially tools for finishing operations, with which the effect of the passive force components on the machining process is evaluated. The thesis will examine the analysis of creating chips and circumstances that accompany this process and substantially involve the formation of a new surface. The analysis of the process of the recording of the power load of the MT3 tool takes place in the experimental part of the thesis. MT3 is a reaming head intended for finishing holes at high cutting speeds (100-200 m.min-1) with removal of small cross section AD (0.024 mm2) chips. Particular attention is paid to the newly created profile from the surface after machining and evaluation of changes in geometry and loading of the cutting edge, which is significantly reflected in the establishment and the development of passive forces.
Description
Citation
SLANÝ, M. Studium účinků pasivních silových složek řezání na obráběný povrch [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. (člen) prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) prof. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (člen) prof. Ing. Peter Šugár, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-11-28
Defence
DDP Ing. Slaného splnila stanovené cíle a vyplývají z ní nové vědecké, teoretické i praktické poznatky pro řešení velice aktuálního problému, který souvisí se současnými požadavky na zmenšování rozměrů součástí a zvyšování jejich jakosti v oblasti technologických obrábění. K řešení zadané problematiky přistupoval jmenovaný velmi zodpovědně a prokázal, že je schopen samostané věedecké práce, realizace tvořivého experimentu i jeho analýzy a syntézy získaných poznatků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO