Přídavný displej LCD k laboratornímu přípravku s programovatelným obvodem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Důležitou součástí číslicového zařízení je rozhraní, kterým uživatel může kontrolovat stav zařízení, případně ho nastavovat. Existuje mnoho způsobů realizace takového rozhraní. Většinou se volí takové řešení, které postačuje a je nejjednodušší. Nejčastěji je rozhraní realizováno pomocí displeje. Tato práce se zabývá návrhem desky pro připojení vhodného LCD displeje k programovatelnému obvodu, návrhem ovládacího algoritmu displeje a návrhem jednoduchého rozhraní pro ovládání displeje. V práci jsou dva návrhy ovládání displeje. První využívá procesor PicoBlaze, ve kterém jsou implementovány všechny požadované funkce. Druhý je realizován stavovými automaty napsanými jazyku VHDL, který je ekvivalentní k prvnímu návrhu, ale proti prvnímu návrhu je rychlejší a vyžaduje méně hardwarových prostředků.
The main part of the digital application is its user interface. Users can check the status of the programme or change its state. There are many ways to obtain a suitable interface. During the design stage the simplest interface is chosen that provides the necessary functions. In most cases the interface contains a display. This diploma thesis deals with the design of an extension board to plug in a display to a programmable device, a control algorithm for the display and the design of a simple display interface. There are two ways to design software. The first of them is achieved by the processor PicoBlaze, which contains all the required functions. The second solution is by the state machine written in VHDL language. Both solutions can be used in the same way, but the latter solution is quicker and requires less hardware resources.
Description
Citation
PAJSKR, J. Přídavný displej LCD k laboratornímu přípravku s programovatelným obvodem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (předseda) prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Kolouch, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šimša, CSc. (člen) Ing. Miloslav Macho, CSc. (člen) prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO