Elektrický pohon motocyklu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá konstrukčním řešením přestavby motocyklu se spalovacím motorem na motocykl poháněný elektromotorem. V práci je vybrán vhodný elektromotor, dále je pro něj navržen akumulátorový systém, jsou konstrukčně řešeny související změny s přestavbou motocyklu na elektrický pohon a také je provedena pevnostní analýza navržených částí. Pro návrh konstrukčního řešení byl vytvořen 3D model v programu SolidWorks. Diplomová práce se také zabývá tím, zda by motocykl s elektrickým pohonem mohl konkurovat původnímu motocyklu se spalovacím motorem při závodech Supermoto.
The diploma thesis is focused on rebuilding of the combustion engine powered motorcycle to the electromotor powered motorcycle. In the thesis is chosen the suitable electromotor, next is designed the accumulator system, then is created the construction design of location electric system in the motorcycle frame and at the end is made the strength analysis of the mechanical parts. For the construction design is created 3D model in SolidWorks. The diploma thesis is also focused on comparison the motorcycle powered by combustion engine and the motorcycle powered by electromotor in the Supermoto race.
Description
Citation
ČERNOŠEK, M. Elektrický pohon motocyklu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Miroslav Havlíček, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Stodola, DrSc. (člen) Ing. Rudolf Franz, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Diplomant seznámil komisi s průběhem řešení a výsledky své diplomové práce, zodpověděl otázky oponenta a vrámci rozpravy k diplomové práci zodpověděl následující dotazy: Jak se změnilo zatížení řetězu a řetězových kol po změně hnacího motoru? Jaký je celkový převod mezi motorem a kolem v případě spalovacího motoru? Jaký systém bude užit při rekuperaci energie během zpomalování? Bude mít Vaše řešení vyšší účinnost, oproti variantě se spalovacím motorem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO